«Україна накопичила більше 51 мільярда доларів інвестицій», – експерт

Поділитися:

Інвестиції в фізичний капітал і інфраструктуру без достатніх вкладень в людський капітал можуть не дати Україні очікуваних дивідендів, вважає віце-президент Світового банку (СБ) у справах регіону Європи та Центральної Азії Анна Бьєрде.

«Я вітаю той факт, що розробники політики визначили пріоритетні сфери і визнали необхідність мобілізації інвестицій», – сказала Бьєрде, коментуючи наміри уряду стимулювати інвестиції в «точки зростання» – пріоритетні галузі.

«Однак я хочу підкреслити один важливий аспект, який не був особливо висвітлений в планах уряду – важливість людського капіталу. Сума освіти, навичок, досвіду, інноваційності та здоров’я населення є, згідно з дослідженням, найважливішим ресурсом для стабільного економічного зростання. Це клей, який об’єднує інші фактори виробництва, в тому числі фізичний капітал і інфраструктуру», – додала вона.

Уряд визначив п’ять пріоритетних кластерів, які для України можуть дати максимальний мультиплікативний ефект: технологічне виробництво, енергетична безпека, безпека життя, транспорт і «Місто майстрів», або розвиток місцевих, унікальних виробництв. На думку уряду, стимулювання цих «точок зростання» інвестиціями в розмірі 1 млрд доларів дасть максимальний мультиплікативний ефект і спричинить зростання економіки на 1-2% ВВП.

На цю тему говорили в ефірі телеканалу «Перший Діловий» з виконавчим директором урядового офісу із залучення і підтримки інвестицій UkraineInvest Сергієм Цівкачем.

«Є сума накопичених прямих іноземних інвестицій. І станом на сьогодні вона – 51,8 мільярда доларів США, якщо я не помиляюсь. В 2019-му році ця сума була 51,4 мільярда доларів США. Тобто, якщо ми дивимося на абсолютні показники, то ми вже вище, ніж на рівні 19-го року, – зазначив фахівець.

Також він прокоментував те, що з 2005 року прямі інвестиції зменшилися у шість разів, за статистичними даними.

«У нас, якщо інвестиції в капітал, точна цифра, за перший квартал по НБУ – це 260 мільйонів доларів плюс. По кінцю року 20-го було плюс 670-т мільйонів доларів. Тобто це інвестиції в капітал. За останні роки, якщо подивитися на 10-й рік сума інвестицій капіталів взагалі в країні була 180 мільярдів гривень. Станом на 19-й рік було 620 мільярдів гривень. Тобто треба врахувати, звичайно, коливання у курсі. Приблизно, якщо ми переведемо в долар – це одна й та ж сама цифра. Це десь понад 22 мільярда доларів США інвестицій щорічних, які відбувалися», – зазначив експерт.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ