«Україна набагато більше експортує агропродукції, ніж споживає внутрішній ринок», – експерт

Поділитися:

У Сумській області в. о. директора однієї з філій Державного агентства резерву України (Держрезерву) підозрюють в розтраті зерна на суму понад 2,8 млн грн. Чиновнику вже повідомили про підозру.

Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України.

“Слідство встановило, що в листопаді 2020 року в. о. директора філії Державного агентства резерву України, без отримання дозволу власника зерна, яке зберігалося на базах, вирішив відвантажити його комерційним структурам без оплати з їхнього боку. Таким чином він планував заволодіти понад 189 т зерна вартістю понад 2,8 млн грн, яке належало Держрезерву “, – йдеться в повідомленні.

Детективи НАБУ запобігли незаконному вивезенню зерна з державного підприємства.

Але то лише мала частина, як виявилося, масових розкрадань на багато мільйонів гривень державних коштів в Держрезерві України, які виявив та оприлюднив аудит Держагентства в червні.

Про це сьогодні говорить радник президента Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

«Так, за результатами червневого аудиту Держрезерву називалися жахливі цифри – близько 32 мільйонів гривень втрат, прострочена продукція на приблизно 100 мільйонів гривень, яка не підлягає використанню за потребами, – констатує радник президента УКАБ. – І ще приблизно на 200 мільйонів гривень простроченої продукції, зі статусом якої треба буде розбиратися.

Ці цифри достатньо масштабні, але далеко не єдині, які озвучувалися. Я хочу нагадати, що навесні у зв`язку з тим самим Держрезервом надійшла інформація про те, що втрачено 150 тисяч тонн зерна на суму близько 1 мільярда гривень. Про це багато було матеріалів в мережах”.

Тобто, якщо ми підсумуємо всі ці втрати, які зафіксовані лише протягом поточного року, то, на думку Володимира Лапи,  вийдемо на цифру 1,2-1,3 мільярда гривень. Насправді вона дуже вражає. І так, була інформація про те, що справу направили до правоохоронних органів. Але ж, зважте, що в нас по багатьох подібних справах не завжди доходить до вироків конкретним посадовим особам, наголошує експерт.

“Втім, мене турбує інше, – продовжує Володимир Лапа,  – які висновки державою, профільним Мінекономрозвитку зроблені для того, щоб не допустити такої ситуації в майбутньому? Це ж злочин, який ганьбить Україну в очах світової спільноти!

Справа ж навіть не в тому, що українці залишаться голодними. Україна набагато більше експортує зернової продукції, ніж споживає внутрішній ринок. І якщо в нас відбуваються такі крадіжки у Держрезерві, то скоро чи буде що експортувати?

Поки, на жаль, з тих новин, що ми чуємо та бачимо, я не вбачаю якихось додаткових заходів, які б унеможливили повторення такої ситуації».

Нагадаємо, що ж вивів аудит у червні? Зокрема, за результатами перевірок наявності зернових запасів? Зіпсоване зерно з неможливістю його подальшого використання навіть для кормів – на суму 35 з половиною мільйонів гривень. В Міністерстві називають причину – недбале та неналежне зберігання та недотримання будь-яких регламентів.

Терміни зберігання зернової продукції становлять два роки. Тоді як маса зерна на держпідприємствах – це продукція 2010-2011 років. Хто ж все-таки мав контролювати це все, якщо допустити, що керівництво Держрезерву було недобросовісним? Як взагалі допустилася така недбалість?

«Насправді є інструменти контролю – набагато простіші, ніж чиновникам здається, – наголошує Володимир Лапа. – Є система складських документів на зерно в елшектронному вигляді.

Посадова особа Держрезерву або Міністерства може під’єднатися до цієї системи. І буквально в онлайн-режимі мониторити, де зберігається зерно, скільки воно зберігається, де взагалі документи на зерно.

Тому мені, м`яко кажучи, не зрозуміло, а чому власне це не робилося і не робиться?»

Ось так. Виходить, попри всі ці перевірки, аудит, вже виявлені крадіжки, нещодавно оприлюднені дані про розкрадання 2700 вагонів зерна на 800 мільйонів гривень, очільники філії Держагентства продовжують розкрадання.

Висновок очевидний. Якщо ми найближчим часом не приборкаємо крадіїв державного зерна, то втратимо чи не єдине, чим пишається Україна на світовому ринку, вважає експерт з аграрного бізнесу Володимир Лапа.

Нагадаємо, аудит Держрезерву показав багатомільйонні збитки.

Також раніше повідомлялося, що українські чиновники та політичні експерти запропонували передати запаси Державного резерву України до приватної власності, аргументувавши це занадто великим рівнем корупції.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу