Україна може збільшити імпорт електроенергії через скорочення запасів вугілля

Поділитися:

З початку року в Україні продовжують знижуватися запаси вугілля на складах теплоелектростанцій (ТЕС). Така ситуація може призвести до збільшення імпортних поставок електроенергії.

Таку заяву зробили у Всеукраїнській Енергетичній Асамблеї.

За даними ВЕА, зараз на Вуглегірській, Трипільській та Зміївській ТЕС запаси по 15, 17, 25 тисяч тонн. Поки Україна почала імпортувати електроенергію з Білорусі, але експерти ВЕА вважають, що при таких витратах вугілля, ця ситуація може перерости в повноцінний імпорт електрики з Росії.

За даними ВЕА, запаси вугілля на складах українських ТЕС з 1 січня знизилися на 12% – до 643 тис. тонн, при номінальній потужності складів 4 344 тис. тонн. Для порівняння, запаси вугілля на складах ТЕС в період з 30 жовтня по 31 грудня 2020 року скоротилися в 3,5 рази (на 1 973 тис. тонн) – до 789 тис. тонн.

Основною причиною виникнення критичної ситуації з низькими запасами вугілля на ТЕС є недовиробіток електроенергії атомними електростанціями, внаслідок затягування ремонтних кампаній на енергоблоках АЕС протягом останніх місяців, і, як наслідок, зростання виробничого навантаження на ТЕС. Друга причина зниження запасів вугілля – обвал цін на ринку на добу вперед  з початку року, що призводить до нерентабельної роботи теплової генерації і позбавляє її достатніх обігових коштів для додаткових закупівель вугілля.

Нагадаємо, закупівля електроенергії в Російській Федерації призведе до знищення всієї енергетичної галузі в Україні. Таку думку 25 листопада висловив глава Першої енергетичної асоціації України Василь Котко.

Також раніше повідомлялося, що у квітні минулого року НКРЕКП заборонила імпорт електроенергії з Росії та Білорусі.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу