Угорщина постачатиме газ в Україну

Поділитися:

З 1 січня 2022 року Угорщина буде постачати газ в Україну. Згідно з домовленостями, щодоби Київ отримуватиме до 8 млн куб. м «‎блакитного»‎ палива, повідомив глава Оператора ГТС України Сергій Макогон.

«Оператор ГТС України та оператор ГТС Угорщини FGSZ уклали угоду про взаємодію щодо введення з 1 січня 2022 року гарантованих потужностей для транспортування природного газу в напрямку Угорщина-Україна», — йдеться в повідомленні.

Він зазначив, що найважливіше в цій угоді — це створення для вітчизняних трейдерів можливості доступу до газу з LNG-терміналу на острові Крк (Хорватія) та диверсифікація джерел постачання газу в Україну. Угодою передбачено транспортування газу в обсязі до 8 млн куб. м щодоби.

«Це, наприклад, як денний обсяг споживання газу Києвом, який є найбільшим споживачем газу. Разом з наявними добовими потужностями зі Словаччини (27 млн куб.м) загальний обсяг гарантованої потужності для імпорту газу в Україну збільшиться до 35 млн куб. м на добу», — зазначив Макогон.

При цьому він вказав, що угода спочатку буде укладена на три місяці, щоб узгодити та налаштувати технічні та операційні процеси.

Раніше ми писали, що українська компанія «Нафтогаз України» поскаржилась в Європейську комісію на російський «Газпром» через зловживання домінуючим становищем на газовому ринку Європи. Україна попросила зобов’язати«Газпром» виставити великі обсяги «блакитного палива» на електронні торги для постачання на кордонах: України та Росії, ЄС та України.

Також повідомлялося, що «Газпром» не планує збільшувати транзит, як це передбачено чинним контрактом.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу