«У законі про олігархів навіть термінологічно вже є проблеми» – політолог

Поділитися:

В Офісі президента повідомляють, що влада працює над комплексом законопроектів, які будуть захищати суспільство «від деструктивного впливу олігархів».

«Законопроект вже внесений до Верховної Ради президентом Володимиром Зеленським. Коли він буде ухвалений, норми закону забезпечать захист суспільства від деструктивного впливу олігархів. Але слід розуміти, що це не єдиний законопроект, який сприятиме перетворенню олігархів у звичайних великих бізнесменів. Цей законопроект, коли його підтримають депутати, буде працювати в комплексі з іншими вже існуючими законодавчими актами і тими, які ще розробляються.

Україна повинна отримати посилені антимонопольні правила і правила цивілізованого лобізму. Те, що вже є і діє у всіх розвинених демократичних державах. Президент вже говорив, що не хоче загнати в глухий кут великий бізнес. У всіх відповідних суб’єктів буде час для того, щоб перейти в систему цивілізованих правил. Але якщо якісь олігархічні структури будуть протидіяти, вони отримають негайну відповідь від держави», – зазначили в Офісі Президента.

15 квітня президент Володимир Зеленський запропонував РНБО і Офісу президента разом з Антимонопольним комітетом розробити законопроект про статус олігарха. Перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомляв, що в анонсованому законопроекті буде сім критеріїв, за якими визначатимуть, хто є олігархом. Пізніше Зеленський заявив, що закон про олігархів буде містити норму про заборону таємних зустрічей олігархів з представниками держави.

Цю тему обговорили в ефірі телеканалу «Перший Діловий» з політологом Олексієм Якубіним.

Зокрема, він розповів, що в цьому законопроекті недосконало пророблена термінологічна база.

«Якщо ви хочете поборотися з впливом багатства на владу, то це про плутократів, а не про олігархів. У побутовому дискурсі ми називаємо цих людей олігархами, тому що, я думаю, їм не подобається… «Плутократ» – так звучить.. Плут. Тому навіть з термінологічної точки зору ту є проблема. І друга проблема, колосальна для цього законопроекту – я думаю, що вона пов’язана з тим, що він непрацюючий. Він створює ідею колективної вини. Ми вже це проходили. Навіть нещодавно. Це – ідея про люстрацію. Чим все закінчилось? Так, частину людей обмежили в правах. Але ці люди виграють у Європейському суді з прав людини. Те саме буде і тут… РНБО зробить список цих людей – буде влючати і виключати. Я впевнений, що частина цих людей будуть непублічні. Вони будуть подавати у суди. Коли пройдуть українські інстанції – подаватимуть у Європейський з прав людини. І, скоріш за все, суд буде підтримувати їхню позицію», – зазначив експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу