«У всьому світі подвоїлася кількість грошової маси» – експерт

Поділитися:

Федеральна резервна система США зберегла процентну ставку з федеральних кредитних коштів в діапазоні 0-0,25% річних, а також оголосила про згортання антикризових заходів. Про це йдеться в релізі Федерального комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) за підсумками засідання, яке відбулося 21 -22 вересня.

Як зазначає Bloomberg, рішення співпало з прогнозами учасників ринку і аналітиків. У Федрезерві заявили, що продовжать щомісяця викуповувати активи на загальну суму $120 млрд, у тому числі US Treasuries на $80 млрд і іпотечні бонди на $40 млрд.

Глава ФРС США Джером Пауелл заявив, що в листопаді ФРС оголосить про старт згортання програми кількісного пом’якшення.

«Ми вважаємо, що те, що ми бачимо зараз – це інфляція в певних категоріях товарів і послуг, на які прямо вплинула ця унікальна історична подія, яку ще ніхто з нас раніше не відчував», – заявив раніше Пауелл під час свого виступу в Сенаті США.

У ФРС заявили, що одна з ключових цілей своєї роботи – забезпечення цінової стабільності. Мета, до якої прагне ФРС – інфляція на рівні 2% в рік.

На засіданні Федерального комітету з відкритого ринку 22 вересня середній прогноз по інфляції до 2022 року зріс до 2,2% (прогноз червня на наступний рік був 2,1%). Очікування на 2023 рік залишаються незмінними – 2,2%.

Більш чіткі сигнали ФРС послав інвесторам всього світу на засіданні 22 вересня.

«Якщо прогрес в досягненні цілей ФРС із зайнятості та інфляції триватиме, як очікується, в цілому, комітет вважає, що скоро може бути виправданим помірне скорочення темпів придбання активів», – йдеться в заяві Федерального комітету з відкритого ринку ФРС від 22 вересня.

Голова ФРС заявив за підсумками засідання, що Федрезерв може оголосити про старт згортання програми кількісного пом’якшення вже на наступному засіданні, яке відбудеться 2-3 листопада. Пауелл не виключив, що програма викупу активів може бути завершена до середини 2022 року.

Очікується, що скорочувати програми з наповнення ринків грошима центробанк США почне вже в листопаді цього року, а повністю припинить викуповувати активи до середини наступного.

На цю тему говорили в ефірі телеканалу «Перший Діловий» з виконавчим директором аналітичного центру CASE-Україна Дмитром Боярчуком.

«Кількість грошей у світі, можна сказати, вона подвоїлась. Не йде більше про доларову масу. Тут йде мова про balance sheet Федерального резерву… Мається на увазі, що Фед купує різного роду цінні папери, тобто бере собі на баланс і таким чином вприскує додаткові долари в систему. Баланс Федрезерву зараз 8 трильйонів (ред. – доларів). На початку цієї всієї історії він був менше 4 трильйонів. Цікаво, що саме в цей період Фед намагався якось згорнути, зменшити обсяг цієї ліквідності після попередніх періодів, так би мовити, кількісного пом’якшення. Тобто ми говоримо про безпрецедентний обсяг ліквідності грошей у світі. Тобто такого ще ніколи не було», – зазначив виконавчий директор аналітичного центру CASE-Україна Дмитро Боярчук.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу