«У України був шанс взяти гроші у МВФ під коронавірусний фонд. Але ми його впустили», — експерт

Поділитися:

У грудні минулого року Україна і МВФ домовилися про початок нової програми співпраці, підписавши попередню угоду. Загальна сума фінансування повинна була скласти близько 5,5 млрд дол. Строком на три роки.

Але в травні поточного року в МВФ поміняли формат співпраці з Україною, і замість довгострокової програми запропонували короткострокову — на півтора року.

У Міністерстві фінансів України в цьому рішенні МВФ не побачили нічого страшного. Там говорили, що обсяги фінансування з боку МВФ у 2020 р. залишаться на рівні 3,5 млрд дол., як передбачалося спочатку.

В результаті, в червні цього року МВФ видав Україні перший транш в розмірі 2,1 млрд дол. Решту суми поділили ще на три транші. Зараз прийшла пора наступного.

Глава Національного банку України Кирило Шевченко сподівається, що українська сторона зробить все можливе для того, щоб фінансування Міжнародного валютного фонду відновили до кінця року.

«З боку НБУ немає жодного невиконаного зобов’язання перед МВФ. Ми чимало зробили. Наприклад, взяли трирічні плани скорочення «токсичних» кредитів в держбанках на раді фінстабільності, і за останні два місяці рівень цих кредитів в держбанках вже істотно скоротився. НБУ спільно з Верховною Радою залишилося виконати єдиний структурний показник — внести зміни в закон про банки й банківську діяльність, а й тут ми вже на фінальній стадії виконання. Дискусія по проекту бюджету на наступний рік триває і консенсус буде досягнуто», — сказав глава НБУ.

Шевченко зазначив, що у МВФ «є певні занепокоєння щодо антикорупційної політики». Але ці питання лежать вже за межами мандата НБУ.

Разом з тим, в Україні до кінця не встигнуть ліквідувати Державну фіскальну службу, через що співпраця з Міжнародним валютним фондом може опинитися під загрозою. Ліквідація ДФС є одним з найголовніших умов для отримання траншу.

Юрій Прозоров, економіст, вважає, що однією з причин ситуації, що склалася, безсумнівно була зміна керівництва Нацбанку. І це сталося вже після отримання траншу. Це була ситуація, після якої МВФ задумався. Змінилися також і позиції зарубіжних партнерів, змінилося все.

«Проблема зараз в умовах, в яких перебуває Україна для отримання кредиту. Програма, яка була підписана, вона була сформульована дуже невигідно для України. Це недолік Мінфіну і НБУ. Але немає, взяли програму іншу. Такі були обрані невигідні умови, їх по суті неможливо виконати. Більшість аналітиків і тоді говорили, що ми отримаємо тільки 1 транш, а 2 і 3 — ні. Так само говорять і в уряді», — говорить експерт.

Залежить тут все від уряду? Або від НБУ? Складно сказати. Це комплексне питання, але зараз досить спрощений підхід.

«Дефіцит бюджету можна підвищити тільки одним шляхом — підвищити податки й збори або зменшити витрати за окремими програмами. Питання про 3% дефіциту я, як фахівець в цьому питанні, не підтримую. Ми знаходимося в стані війни, це неможливо», — нагадує експерт.

План по виплатах іноземним кредиторам виконується, у вересні були погашені борги, причому без траншу МВФ. Отже, можна сказати так: МВФ нас не фінансує, а рефінансує. Альтернативою отримання цих мільйонів до кінця цього року може бути вихід Мінфіну на міжнародний ринок з євробондами.

«Тут головне питання таке: яка ціна запозичень для України? Банкрутства України я не очікую до кінця 2020 року. Україна виконує більшість структурних маяків, але таке враження, що реформи поставлено на ігнор. Це не перший раз наша країна так себе веде», — підкреслив Юрій Прозоров.

Також експерт ще раз нагадав, що ця програма була від самого спочатку нездійсненною. До речі, це не перший раз така ситуація.

«Ніхто не буде включати друкарський верстат — це така «казка» від опозиції, так завжди буває. Напевно, для залякування населення так кажуть. Повтору сценарію 2015-го теж не буде, ситуація інша на цей момент», — підсумував експерт.

Більше цікавих доводів і корисної інформації з питання про кредити МВФ в Україні Юрій Прозоров розповів в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ