У світі зростають ціни на продукти харчування

Поділитися:

Агентство ООН щодо харчів і сільського господарства повідомляє про надшвидкі темпи зростання світових цін на харчі за понад десятиріччя.

Зазначається, що у зв’язку з пандемію постачальники харчів отримали втрати через проблеми із виробництвом, транспортуванням і робочою силою. А відтак, у світі наростає занепокоєння тим, що інфляція і здорожчання продуктів у магазинах можуть вплинути на економічне відновлення після пандемії.

За інформацією агентства, у травні вартість базових харчів зросла на близько 40%. Показник є найвищим щомісячним темпом росту цін, починаючи з жовтня 2010 року – тоді індекс зріс на 17%. Зараз спостерігається зростання цін одразу всіх п’яти компонентів індексу, головно через здорожчання олії, зерна та цукру.

Здорожчання стало наслідком зниження виробництва агропродукції в період пандемії та зростання попиту на харчі у країнах, де економіка вже відновлюється. Карантинні обмеження вплинули й на логістику, що спричинило нестачу певних харчів у різних країнах.

Експерти раніше прогнозували, що після того, як країни почнуть виходити з локдаунів відбудеться зростання цін та інфляція – через спад виробництва та підвищений попит.

Попри це, агентство очікує рекордний врожай зернових у світі цьогоріч. Україна – великий аграрний експортер. А відтак – вищі світові ціни можуть принести більші прибутки для експортерів Ураїни та поповнити держбюджет.

Нагадаємо, в Україні маркуватимуть харчові продукти за європейськими стандартами. Затверджено Порядок та спеціальні вимоги до маркування з обов’язковою вказівкою ​​країни походження чи місця походження Міністерством розвитку економіки.

Також ми писали, що Білорусь ввела обмеження на експорт низки своїх товарів на територію України. Відповідний список з’явився на національному правовому порталі країни.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу