У світі почався спад ціни на свинину: ряд провідних країн-виробників знизив цінник на м’ясо майже на 2% від колишньої вартості. Про це свідчать дані звіту Асоціації свинарів України – АСУ.
За даними відомства, така ситуація пояснюється заполненностью ринку продуктом.
Зокрема, котирування живого м’яса зросли в Канаді (+ 36%), Чилі (+ 17%) і Південної Кореї (+ 19%), але цінова політика на продукт в інших країнах світу поступово повертається до позицій, які фіксувалися до карантину.
На даний момент найбільше свинина подешевшала в Аргентині (-24%). На третьому місці розметались Мексика (- 13%). Майже зрівняв позиції з другим місцем Китай (-12%).
В ЄС ціна впала в середньому на 10%. В Україні спостерігається протилежна ситуація, так як в травні місяці ціна на свинину німого підвищилася.
“В Україні середній рівень цін закупівлі живця був на 2% вище, ніж в травні 2019 го, проте на 2,3% поступився квітневому показником, склавши 44,15 грн/кг“, – розповіли про ціну на вітчизняному ринку в АСУ.
За рік Україна збільшила імпорт свинини. Лише за один місяць було імпортовано стільки, скільки за січень-травень 2020 року. В Асоціації «Свинарі України» пояснили, що збільшення закупівель пов’язане зі зниженням вартості продукції в забійній базі Євросоюзу – 1,6 євро за кілограм.
Тим часом, жителі більшості європейських країн поступово скорочують обсяги споживання м’яса, або переходять зі свинини і яловичини на птицю і рибу.