«У справі Коболєва держава має показати свою зацікавленість» – експерт

Поділитися:

1 лютого Державне бюро розслідувань провело обшуки у колишнього керівництва «Нафтогаз України», в офісі компанії «Укртрансгаз» та у керівників приватних підприємств. Приводом стало кримінальне провадження про 305 млн кубометрів газу на 2,2 млрд грн, яке державна компанія за мировою угодою віддала «приватникам» наприкінці 2020-го, – про це повідомила прес-служба бюро.

За даними слідства, керівництво компанії «Нафтогаз України» затвердило документи щодо мирової угоди без належних повноважень та підстав. Справа не була погоджена з Наглядовою Радою «Нафтогазу».

У результаті світову затвердив Господарський суд Києва, і наприкінці 2020 року держава віддала 305 млн кубометрів газу. Загальна сума збитків – 2 млрд 182 млн грн. Наразі триває досудове розслідування.

Нагадаємо, що Андрій Коболєв очолював Нафтогаз із 26 березня 2014 року по 28 квітня 2021 року.

З цього приводу висловився експерт із кризових питань у сфері енергетики Руслан Рігованов у студії телеканалу «Перший Діловий», звернувши увагу, що слідство може бути закрите лише після того, як держава виявить інтерес до цієї справи та захоче розкрити всю інформацію.

«Завжди, коли триває розслідування, дивляться, як проходили гроші. Їх ніхто не возив валізами, гроші йшли офіційним порядком через банківську сферу, тому простежити історію платежів не складе великої проблеми. Відповідно, тут постає питання, наскільки банки готові розкрити свою інформацію та наскільки держава сама зацікавлена ​​у розкритті даної інформації. Тут питання, а наскільки ціль цих дій збігається з метою держави. Якщо говорити про цю ситуацію, то щодо слідчих – вони можуть розслідувати справу, якщо про державу, то я не вірю, що ця справа буде доведена до кінця».

Також експерт прокоментував ймовірний ступінь участі Андрія Коболєва у справі, що розслідується: «Все, що стосується великих, політичних і серйозних обсягів газу, то всі ці рішення, навіть якщо не були ним санкціоновані, то він, як мінімум, про них знав».

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ