“У ситуації з заборгованістю шахтарям винні перш за все політики, які грають в “свій-чужий”- експерт

Поділитися:

Міністерство енергетики України підписало наказ про затвердження паспорта бюджетної програми, яка забезпечує виплату зарплат працівникам вугледобувних підприємств у 2021 році в обсязі понад 3 млрд грн, включаючи фінансування робіт на шахті №10 “Нововолинська”, повідомляється прес-служба відомства.

Відповідно до прес-релізу, крім цього Міненерго підписало два інших наказу, що забезпечують стабільне фінансування програм у вугільному секторі: накази про фінансування шахт, які перебувають у стані ліквідації, і шахти “Надія” в обсязі понад 1 млрд грн, а також про фінансування гірничорятувальних заходів на вугледобувних підприємствах на 340 млн грн.

Крім того, підписані накази про фінансування фізичного захисту ядерних установок та ядерних матеріалів – на 42 млн грн, а також державної програми “теплих” кредитів – на 150 млн грн.

“Це стало можливим завдяки прийняттю парламентом закону №1285-IX” Про внесення змін до деяких законів України щодо поновлення проведення конкурсів на зайняття посад державної служби та інших питань державної служби “, який наділив виконуючих обов’язки міністра можливістю повноцінно реалізовувати функції міністра, зокрема і в питаннях фінансування “, – наголошується в прес-релізі.

Свою думку з цього приводу висловив Руслан Ригованов, ризик-менеджер з проблем на Донбасі.

“За великим рахунком, у нас за фінансову частину відповідає державний секретар, який в принципі не змінювався. Міністри ж несуть політичну відповідальність. Тобто, при відсутності перших політичних осіб, на себе відповідальність міг взяти державний секретар, однак цього не було зроблено.

Але є й інше питання: чи міг заступник підписувати бюджетні паспорти? Це одна з проблем, на яку можуть все посилатися. Це є не зовсім коректним, тому що заступник має подібні повноваження “, – говорить експерт.

Руслан Ригованов заявляє, що ситуація з підписаними паспортами є про всіх міністерствах. До поділу Міністерства екології та Міністерства енергетики все програми були вчасно підписані. На момент поділу, всі гроші на рахунках залишалися.

“У цій ситуації винні перш за все політики, які грають в” свій-чужий “. Ці ігри привели до проблем в енергетичному комплексі, що вилилося в нарощування покупки російської електроенергії. До сьогоднішнього дня у нас фактично немає вугільної галузі як такої. Адже шахти частково передаються в приватні руки. Тому накопичення боргових зобов’язань йде за підприємством, а страждають шахтарі “, – відзначає фахівець.

Руслан Ригованов впевнений, що все коригування по бюджетах проходили в грудні. Це говорить про те, що вільних грошей у бюджеті для погашення боргових зобов’язань перед шахтарями просто не було. На сьогодні, не були підписані бюджетні паспорти. Це не проблема тільки енергетичної галузі. Так, бюджетного наповнення, достатнього для підписання нових документів, за станом на січень, просто не було.

“Заборгованості по зарплаті будуть погашені, однак заборгованості по бюджетних платежах профінансують в недостатньому обсязі. Що ж стосується розвитку – у нас грошей немає. Сьогодні потрібно розглядати план трансформації вугільнодобувної галузі. Адже всі витрати будуть перекладені на гроші донорів”, – резюмує експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу