«У розділі активів «Укрнафти» зацікавлена група Приват» – експерт

Поділитися:

НАК “Нафтогаз України”, як мажоритарний акціонер ПАТ “Укрнафта”, направив наглядовій раді нафтової компанії повідомлення про необхідність розпочати вивчення і розгляд питання поділу її активів з бізнес-напрямків з міноритарними акціонерами.

“Нафтогаз” просить на найближчому засіданні наглядової ради розглянути це питання з подальшим затвердженням календарного плану і заходів щодо його реалізації.

Для початку треба затвердити склад робочої групи, провести відбір компанії з “великої четвірки” для оцінки активів, затвердити юридичного радника для супроводу процесу.

При цьому в кінці січня 2021 року “Нафтогаз” направив лист міноритаріям “Укрнафти”, які подали позов до України в Стокгольмський арбітраж на 6 млрд доларів, щодо бажання провести збори акціонерів компанії.

За його словами, “Нафтогаз” хотів би провести збори “в найближчий можливий день” і для цього має намір ініціювати його скликання відповідно до вимог законодавства.

Міноритарні акціонери ПАТ “Укрнафта” Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited і Bordo Management Limited в червні 2015 року подали позов до Стокгольмського арбітражу проти держави Україна. Вони, зокрема, звинувачують Україну в нанесенні збитків через відбір газу, видобутого “Укрнафтою”, без оплати або з оплатою за заниженою ціною.

Подробиці теми розповіли керівний партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній і експерт з питань енергетики та сфери комунальних послуг Віктор Логацький в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

За словами Логацького, питання розподілу активів міноритарними акціонерами не настільки важливе для самого енергетичного сектора, скільки конкретно для самих акціонерів.

«За останні 20 років «Укрнафта» демонструє лише показники, які свідчать про зниження видобутку нафти й газу. І тут справа полягає не стільки в тому, хто саме керує компанією, а в тому, яким саме чином підприємством керують акціонери. Це ж стосується питань «Нафтогазу» і умовної групи «Приват», – вважає він.

При цьому Тарас Загородній вважає, що головне питання полягає в тому, як саме будуть розподілятися активи компанії та що в результаті отримає українська держава.

«Все залежить від того, з якого боку розглядати цю тему. Крім того, що компанія є найбільшим видобувачем нафти в Україні, також у неї є ціла низка власних АЗС – понад 600 об’єктів. Також підприємство займається видобутком газу. Не будемо забувати, що газ, який забирався «Нафтогазом» у 2014 році є одним зі спірних питань між акціонерами умовної групи «Приват». Буквально нещодавно Стокгольмський арбітраж визнав, що вони не мають права досліджувати це питання, але варто очікувати, що керівники групи «Приват» спробують подати апеляцію. Також тут важливим питанням є те, як саме будуть розподілятися активи. Я не виключаю, що розподіл може відбуватися таким чином, що приватний сектор може отримати найсмачніші шматки – свердловини з плюсовим дебетом. А ось всі збиткові свердловини можуть дістатися нашій державі. Тому за цією ситуацією потрібно дуже ретельно стежити, враховуючи важливість даного питання і те, що компанія «Укранафта» вважається ядром активів групи «Приват». Я думаю, що ця суперечка розтягнеться надовго. Якщо інтереси групи не врахують, то ми напевно побачимо, як цей процес затягнуть. За підсумком, це точно буде декількох років», – сказав експерт.

Тобто головне питання полягає в тому, хто зі сторін все ж отримає найприбутковіші активи.

«Тут не варто забувати, що у групи “Приват” є єдиний працюючий в Україні нафтопереробний комплекс – Кременчуцький завод, який працює в основному на тій сировині, яку добувають в Україні та платить за нього низьку ціну. І втрачати вигоду в цьому бізнесі групі не хочеться», – вказав фахівець.

Також Віктор Логацкій заявив, що нині ініціатива у цій справі нібито виходить з боку державної компанії НАК «Нафтогаз» України, але якщо стежити за реальними мотивами, то звичайно ж тут є явний слід інтересів групи «Приват».

«Як тільки у них з’являються проблеми, відразу ж починає йти мова про розподіл, здавалося б, державної компанії. Декілька років тому, коли «ПриватБанк» перейшов у власність держави – саме тоді почалися перші ініціативи про розділення компанії «Укрнафта». Наразі Стокгольмський арбітраж відмовив у юрисдикції у справі щодо боргів «Нафтогазу» перед «Укрнафтою». І тут же у нас з’являється аналогічна ініціатива. Тобто, мова йде не про інтереси державної компанії, а про інтереси групи «Приват», – резюмував Логацький.

Нагадаємо, що раніше глава правління НАК «Нафтогаз України» заявив про те, що вже стартувала робота з міноритарними акціонерами «Укрнафти». Найбільшим з них є Ігор Коломойський.

За словами Коболєва, вже є робоча група, розробляються механізми з боку мажоритарного акціонера. Підґрунтям для цього стало рішення Арбітражного суду Торгової палати Стокгольма, яким ще 4 лютого було визнано відсутність юрисдикції за позовом, який подали міноритарні акціонери «Укрнафти» проти держави Україна. Сума позову становила понад 6 млрд доларів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу