«У Пенсійного фонду немає грошей для інвестування в цінні папери» – експерт

Поділитися:

Кабмін підтримав ініціативу про необхідність підписання меморандуму з міжнародними партнерами і стейкхолдерами з покрокової імплементації необхідної фінансової інфраструктури для розвитку фондового ринку.

“Час експериментів завершився. Нам потрібні чіткі проектні кроки, які призведуть до виникнення цивілізованого ринку. Політична воля і підтримка уряду точно є”, – заявила прес-служба Кабміну. У нараді з цього питання взяли участь голова Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку України Тимур Хромаєв, директор офісу економічного зростання USAID Фархад Гауссі, старший банкір ЄБРР Ірина Кравченко та представники уряду.

У Кабміні зазначили, що створення фондової платформи може зайняти три роки, тоді як раніше, у вересні цього року, було заявлено про можливість побудови фондового ринку за рік.

На скільки створення такого ринку у нас можливо, і якщо так, то за який час? Чи може для фондового ринку стати інвестором Пенсійний фонд? Про це говорить експерт, інвестиційний банкір Сергій Фурса.

На думку Сергія Фурси, відсутність фондового ринку в Україні не пов’язане з відсутністю відповідного законодавства, як раз тут все прекрасно. Головна перепона на шляху створення повноцінного фондового ринку – це відсутність верховенства права.

“Про який повноцінний фондовий ринок за рік говорить прем’єр? – риторично запитує Сергій Фурса. – Думаю, що сам пан Шмигаль погано уявляє те, про що говорить. Ось він недавно створив півмільйона робочих місць і зараз під них створить фондовий ринок? Подивимося … ”

Тим часом деякі економісти вважають, що розвитку фондового ринку в країні заважають урядові облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Інвестиційний банкір Сергій Фурса категорично з цим не згоден.

“ОВДП – це база, це найменш ризикований актив, – говорить експерт. – Жоден інвестор в розвиток фондового ринку не буде вкладати, наприклад, в корпоративні облігації, поки ОВДП приносять, нехай невеликий, але прибуток. І тільки, коли облігації внутрішньої держпозики перестають бути прибутковими, інвестор починає повертатися до корпоративних облігацій, уникаючи якомога довше зайвого ризику, а при покупці ОВДП ризик зводиться до мінімуму, так що вони повинні існувати при будь-яких умовах. Вони допомагають, а не заважають формуванню фондового ринку”.

Поступово експерт торкається інших можливих джерел інвестування у фондовий ринок. Чи може для фондового ринку України, чий рівень зараз на рівні африканських країн, служити інвестором Пенсійний фонд?

Дійсно, кожен з нас хоче мати в майбутньому пенсію, як-то забезпечити свою старість. Всі ми розуміємо, що на державу практично розраховувати нічого. А для того, щоб самим цю пенсію зробити відповідно до закону про недержавне пенсійне забезпечення, потрібно якраз і інвестувати у фондовий ринок. Щоб гроші, які ви зберегли, якось примножувалися.

“Сам закон про недержавні пенсії, – говорить Сергій Фурса, – досить жорстко регулює, куди може інвестувати Пенсійний фонд. В законі прописано так, що дуже важко при таких інвестиціях втратити ваші вкладені кошти. На початковому етапі це, звичайно, і будуть для звичайних громадян України депозити та облігації внутрішньої держпозики. і ті, і інші дають невисоку прибутковість. Але і вона перебиває інфляцію і майбутню девальвацію гривні “.

У будь-якому випадку на думку інвестиційного банкіра, не варто зберігати долари під подушкою. Вони повинні працювати на майбутні пенсії. Зрештою, за долари можна купити ті ж облігації внутрішньої держпозики. При невеликому відсотку доходу, вони не знеціняться.

Деякі люди не розуміють, а чому б у фондовий ринок країни не інвестувати Пенсійному фонду України? Адже в фондовий ринок Норвегії інвестує же Пенсійний фонд цієї країни?

“Пенсійні фонди України та Норвегії не можна навіть порівнювати, – каже Сергій Фурса. – Наш ПФУ працює абсолютно за іншими принципами. У нього просто нічого нікуди інвестувати! Про що говорити, якщо громадянин за минулий місяць заплатив податки, в тому числі на пенсії і їх тут же в повному обсязі віддали пенсіонерові? Ваші податки не принесли ніякого інвестиційного доходу ПФУ, вони виплачені у вигляді пенсії. Немає чого зберігати і що інвестувати.

Наш Пенсійний фонд дефіцитний. Він взагалі вимагає дотацій з державного бюджету, що держава і робить “.

Висновок напрошується: для створення повноцінного фондового ринку держава повинна шукати інші джерела інвестування. І роком тут навряд чи можна обійтися.

Нагадаємо, Держбюджет почав дотувати Пенсійний фонд.

Також раніше ми інформували про те, що Пенсійний фонд розповів про виплати за жовтень.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ