«В Україні немає правового регулювання криптовалюти», — експерт

Поділитися:

Український енергорегулятор фактично звинуватив АТ «Вінницяобленерго» в причетності до діяльності підпільної криптоферми, яка незаконно відбирала великі обсяги електроенергії.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, (НКРЕКП) звинуватила АТ «Вінницяобленерго», що належить бізнесменові Костянтину Григоришину й інвесткомпанії ICU, в маніпулятивних діях для штучного збільшення обсягів витрат електричної енергії з метою завищення рівнів відповідних тарифів.

Таку заяву в НКРЕКП зробили 12 липня, через декілька днів після того, як в СБУ заявили про незаконний відбір великих обсягів електричної енергії в Вінниці для майнингу криптовалют.

За даними Служби безпеки України, криптоферма діяла в одному з колишніх приміщень АТ «Вінницяобленерго». Це найбільша підпільна криптоферма, яку викривали українські правоохоронці: вилучено майже 5000 одиниць комп’ютерної техніки.

«Зловмисники незаконно відбирали електричну енергію з мереж АТ «Вінницяобленерго». Щоб приховати свою діяльність, вони використовували умовні засоби обліку споживання електричної енергії. За попередніми висновками фахівців, щомісячна сума збитків від такої діяльності може становити від 5 до 7 млн ​​грн», — повідомили в СБУ.

Подробиці теми розповів експерт з фінансових розслідувань Віктор Шульга в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«На сьогодні Нацкомісія лише висловила власну думку з приводу цієї ситуації. Але звичайно ж в цьому контексті офіційна позиція повинна була прозвучати з боку регулятора, і вона прозвучала. Адже є таке правило, що якщо ти сам не заповниш інформаційне поле, то його заповнить хтось інший. Чи знав регулятор раніше про цю ситуацію? Швидше за все знав. Не виключено, що в рамках відкритого кримінального провадження для встановлення всіх об’єктивних фактів цієї справи, будуть викликати тих осіб, які були відповідальні на той момент за регулювання ринку. Але з огляду на складність самої моделі енергетичного ринку і дешеву електроенергію для населення, яка часто продавалася по собі вартості, а також покриття з боку обленерго тих розтрат, які воно було змушене проводити за свій власний рахунок, то тодішня система (по якій прораховувалися тарифи) — в принципі дозволяла це робити. Система передбачала, що обленерго підсумовує всі свої витрати на перерозподіл і передачу енергії, а потім їх виставляє для Національної комісії. Остання могла зі свого боку не прийняти такі витрати, але фактично система побудована таким чином, що у нас була така модель витрат-плюс, яка дозволяла такі речі», — сказав експерт.

При цьому раніше у своєму повідомленні НКРЕКП вказувала, що фіксувала подібні порушення з боку АТ «Вінницяобленерго» ще у 2018-2019 роках.

«Я думаю, що розуміння ситуації у національного регулятора було. Можливо не було такого глибокого розуміння в тому, що там існувала ціла криптоферма, але те, що витрати з боку обленерго безумовно були завищені — регулятор знав. На це тоді просто закрили очі, адже тоді на ринку не існувало єдиного тарифу — він був різний в кожній з областей України», — сказав фахівець.

Раніше Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг на екстреному позачерговому засіданні прийняла рішення, які повинні стабілізувати ситуацію на ринку електроенергії.

У тих випадках, коли ринки стають висококонцентрованими та низьколіквідними – регулятор може здійснювати певні дії.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу