«У НБУ сьогодні конфлікт між старою і новою командами» – експерт

Поділитися:

Перший заступник глави Національного банку України (НБУ) Катерина Рожкова заявляє про спроби цензури з боку керівництва НБУ, які почалися з серпня 2020 року, а також відхід від прозорості і ангажованості центробанку.

«Моє інтерв’ю в оригінальному вигляді заборонило публікувати керівництво департаменту комунікацій Національного банку. Це черговий приклад цензури в НБУ, яка з’явилася з серпня 2020 року після зміни керівництва НБУ і ряду кадрових змін у ключових департаментах», – повідомила Рожкова.

За її словами, через кілька годин після проведення інтерв’ю «за дивним збігом обставин» був виданий наказ глави НБУ про заборону коментувати теми внутрішньої ситуації в центробанку, кадрової політики, співпрацю з Міжнародним валютним фондом (МВФ) та ін.

«Ситуацію намагаються довести до абсурду: виявляється, що мені як безпосередньому учаснику подій, пов’язаних з націоналізацією «ПриватБанку» у 2016 році, цю тему теж не можна коментувати», – додала Рожкова.

За її словами, співробітники центробанку отримують вказівки не запрошувати Рожкову на засідання комітету з питань нагляду всупереч процедурним вимогам.

«Коли незалежна думка з важливих для країни питань не просто нікого не цікавить, а забороняється до вираження. Коли, незважаючи на існуючі процедури, співробітники НБУ отримують вказівки не запрошувати мене на засідання комітету з питань нагляду. Коли за надання коментарів виданню члени правління отримують догани в кращих радянських традиціях», – повідомила вона.

В одному зі своїх інтерв’ю топ-менеджер центробанку повідомила, що система ухвалення рішень в НБУ в даний час дрейфує від колегіальності до централізації.

Ситуацію довкола НБУ прокоментував в інтерв’ю телеканалу “Перший Діловий” фінансовий аналітик Олексій Лупоносов. Зокрема, він розповів, чому не було змінено команду НБУ повноцінно. А також те, чи виправдано те, що на своїх посадах залишилися Дмитро Сологуб та Катерина Рожкова зі старої команди.

“Якщо людина на своєму місці – вона може працювати і сім років, і вісім. Можуть, як деякі члени нашого уряду працювати, як кажуть, тимчасово. Справа в тому, що є певні маркери, які вказують нам на те, чи продуктивна робота Національного банку, чи ні. Для звичайного громадянина це вираховується в інфляції. Тобто сьогодні ми бачимо, що можемо купувати товари та послуги значно дорожче, ніж це можна було робити деякий час тому. А в міжнародному плані це вираховується, як до нас відноситься міжнародна спільнота і МВФ – чи отримуємо ми транші, чи не отримуємо. Ось, на мою думку, уряд Національного банку дещо недопрацьовує. Бо, як бачимо, ціни зростають, і МВФ транш не надає”, – зазначив експерт.

Також він розповів, чи мають резонність заяви представників колишньої команди.

“Якщо ми дивимося, у тому числі, на заяви МВФ – ми бачимо, що є певний ценз довіри до тих людей, які провели очищення банківської системи. Щоб там не казали, але ще за часів пані Гонтаревої скільки було закрито схемних банків, скільки було виведено банків, які не займалися банківською діяльністю, а відмиванням грошей, чи іншими оборудками. Попередня влада Нацбанку займалася тим, що доганяла олігархів, які вкрали гроші рефінансування. Сьогодні ми бачимо, як цей процес починає провисати.

Нема нічого поганого в новому керівництві Нацбанку. Це фахові люди, які продовжують проводити реформи, які почалися після Революції Гідності. Але, мабуть, у них немає тих зв’язків, які були у Рожкової та Гонтаревої”, – зазначив експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу