У НБУ розповіли, чому зміцнилася гривня

Поділитися:

У макроекономічному і монетарному огляді Нацбанку зазначається, що у липні на валютному ринку України переважало підвищення курсу вартості національної валюти відносно іноземних та міжнародних валют. Курс гривні зростав у зв’язку зі значною пропозицією готівкової іноземної валюти і продажем банками валюти з позиції.

Згідно з даними огляду, офіційний обмінний курс гривні до долара зміцнився на 1,1%. У той же час сальдо інтервенцій Нацбанку було позитивним — 0,2 млрд доларів.

Згідно з інформацією, через значні запаси міжнародних резервів з 1 серпня Нацбанк зменшує обсяги інтервенцій з купівлі валюти на міжбанку. НБУ скорочує обсяг купівлі валюти з 20 млн доларів до 5 млн доларів. Зазначається, що інтервенції будуть здійснюватися тільки при зміцненні курсу гривні.

Крім того, збільшились обсяги грошових переказів в Україну з-за кордону. За червень сума таких переказів становила 1109 млн доларів, що на 16,2% більше, аніж в аналогічний період 2020 року.

Всього за січень-червень 2021 року в Україну надійшло 6 205 млн, що на 11,6% більше, ніж роком раніше.

Згідно зі Стратегією валютних інтервенцій, одним із їхніх завдань є згладжування надмірних коливань на ринку.

У прес-службі Нацбанку наголосили, що цьогоріч ситуація на валютному ринку покращилася. Зокрема, ринок розвивається і стає все більш ліквідним. Внаслідок цього збільшилась його здатність до самобалансування, відповідно зменшилась участь НБУ.

Нагадаємо, що в Національному банку України представили нову версію макропрогнозу на 2021 рік. Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

Зокрема, новий прогноз передбачає наявність профіциту зведеного платіжного балансу за підсумками 2021 року. Він буде на рівні в 0,4 млрд доларів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу