У НБУ розповіли, чому ростуть ціни

Поділитися:

У Національному банку пояснюють зростання цін в Україні результатом комбінації низки тимчасових і фундаментальних факторів.

Як зазначають у НБУ, споживча інфляція прискорилася головно через здорожчання цукру на 84%, соняшникової олії на 79%, палива на 34% та природного газу на 16,4%. Ціни також стрімко ростуть за широким спектром товарів та послуг, додають експерти.

«Це, серед іншого, обумовлено стрімким зростанням споживчого попиту і загальним відновленням економіки після карантинів», – наголошують у НБУ.

Водночас у Нацбанку не можуть передбачити тимчасовість чи стійкість інфляційних чинникыв.

На початку року на прискорення інфляції впливали більше транзитивні фактори, а зараз різке зростання цін свідчить про необхідність монетарної реакції з боку регулятора. В інакшому разі – це може суттєво збільшити ризик розбалансування монетарної сфери, і, щоб повернути контроль над ситуацією Нацбанку доведеться істотно посилити монетарні умови. У зв’язку з цим НБУ помірно збільшує облікову ставку, маючи на меті повернення інфляції до 5% наступного року.

Раніше ми повідомляли, що у Сполучених Штатах Америки та в країнах Європи продовжує зростати рівень інфляції, що, звичайно ж, сильно впливає на українську економіку. Про це повідомляють українські експерти.

Також писали, що в Національному банку озвучили новий прогноз щодо рівня інфляції в поточному році. Про це йдеться у відповідному звіті з боку Нацбанку.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу