У НБУ пояснили зміцнення гривні

Поділитися:

Заступник глави Національного банку заявив, що сприятлива зовнішня кон’юнктура основних товарів українського експорту є основною причиною зміцнення курсу гривні. Він зазначив, що у жовтні поточного року ціни на сталь та агропромислову продукцію зберігалися на рекордно високих рівнях.

Крім того, на зміцнення гривні повпливали й високі врожаї. Зростання обсягів грошових переказів з-за кордону та експорту ІТ-послуг, які за 8 місяців 2021 року зросли на 19% та 32% також мали додатковий вплив на зміцнення курсу.

Заступник глави НБУ зазначив, що політика плаваючого курсоутворення Нацбанку залишається незмінною.

«Ми даємо можливість ринку визначати напрямок руху курсу гривні і одночасно намагаємося уникнути ситуації, коли ця зміна надто різка, згладжуючи надмірні коливання інтервенціями. Ситуація, що склалася в жовтні, була саме такою. Тому ми збільшили викуп валюти саме, щоб уникнути різких коливань», — розповів він.

Він наголосив, що за 10 робочих днів жовтня Нацбанк викупив із міжбанку понад $600 млн.

Нагадаємо, у Національному банку повідомили, що у жовтні чистий продаж готівкової валюти населенням становив 5 мільйонів доларів. Це фактично компенсувало її чисту купівлю у безготівковій формі на 7 мільйонів доларів.

Також у НБУ розповіли про грошові перекази заробітчан. Так, у період з січня по серпень 2021 року в Україну приватні грошові перекази з-за кордону склали понад 9 млрд доларів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу