У НБУ пояснили, чому українці не довіряють банкам

Поділитися:

Причиною різкого зростання обсягу готівки поза банками в 2020 році в Національному банку України вважають поведінкову модель населення і бізнесу в період кризи, а також можливе зростання тіньової економіки. Про це повідомив заступник глави НБУ Дмитро Сологуб.

“Про агрегат М1, там є дві основні складові, і вони як раз досить сильно виросли, – це готівкові гроші і депозити до запитання. Ми вже не раз говорили, що Україна не дуже відрізняється від інших країн (до речі, як розвинених, так і emerging markets) по втечі в готівку населення і бізнесу торік на тлі розгортання пандемічних процесів. тобто запаморочливе зростання готівки спостерігався в багатьох економіках минулого року “, – зазначив заступник голови НБУ.

Відомо, що на обсяги депозитів до запитання насамперед вплинув фактор переоцінки депозитів в іноземній валюті коштом девальвації гривні, а також загальне зростання депозитів в банківській системі.

“Але знову ж природно при таких значеннях економічних коливань люди, бізнес роблять вибір на користь більш ліквідного інструменту, як депозити до запитання, в порівнянні зі строковими депозитами”, – говорять в Нацбанку.

При цьому в НБУ прогнозують, що в майбутньому обсяг депозитів до запитання може скоротитися.

Нагадаємо, що Національний банк прогнозує, що інфляція в цьому році збільшиться з 6,5% до 7%.

Як інформують в Нацбанку, в першому півріччі на прискорення інфляції впливатиме швидкий споживчий попит, подорожчання енергоносіїв і більш поганий торішній урожай сільськогосподарських культур.

Раніше повідомлялося, що в прес-службі Національного банку України повідомили, що НБУ прогнозує розмір міжнародних резервів України до кінця 2021 року на рівні 30,7 млрд доларів. Відомо, що в жовтні минулого року НБУ очікував обсяг на рівні 29,5 млрд доларів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу