У Нацбанку розповіли, чому дорожчають продукти

Поділитися:

У Національному банку озвучили причини стрімкого здорожчання продуктів харчування у лютому цього року.

Як зазначає регулятор, у середньому цін на продукти харчування зросли на 7,2% у річному вимірі.

Найбільш значним фактором здорожчання продуктів став «низький минулорічний урожай в Україні та світі». Також на ціни вплинули збільшені витрати на виробництво та скорочення виробництва низки підприємств на тлі пандемії.

Так, в Україні суттєво здорожчала соняшникова олія та всі продукти її переробки. Хліб і вироби з борошна додали в ціні через більші витрати на виробництво.

Здорожчання сировини вплинуло і на вартість м’ясних продуктів, вершкового масла і сирів. Зростають ціни на рис, рибні продукти, сухофрукти та кетчупи.

Раніше ми повідомляли, в уряді очікують стабілізації цін на соціальні товари та продукти наприкінці березня. Кабмін веде діалог з виробниками і торговими мережами. Йдеться про збільшення пропозиції, щоб збалансувати ціни.

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, споживча інфляція становила 2,3% з початку року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу