У Національному банку озвучили причини стрімкого здорожчання продуктів харчування у лютому цього року.
Як зазначає регулятор, у середньому цін на продукти харчування зросли на 7,2% у річному вимірі.
Найбільш значним фактором здорожчання продуктів став «низький минулорічний урожай в Україні та світі». Також на ціни вплинули збільшені витрати на виробництво та скорочення виробництва низки підприємств на тлі пандемії.
Так, в Україні суттєво здорожчала соняшникова олія та всі продукти її переробки. Хліб і вироби з борошна додали в ціні через більші витрати на виробництво.
Здорожчання сировини вплинуло і на вартість м’ясних продуктів, вершкового масла і сирів. Зростають ціни на рис, рибні продукти, сухофрукти та кетчупи.
Раніше ми повідомляли, в уряді очікують стабілізації цін на соціальні товари та продукти наприкінці березня. Кабмін веде діалог з виробниками і торговими мережами. Йдеться про збільшення пропозиції, щоб збалансувати ціни.
Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, споживча інфляція становила 2,3% з початку року.