У Нацбанку пояснили уповільнення темпів зростання економіки

Поділитися:

Національний банк назвав фактори, через які сталося суттєве відхилення від прогнозу зростання Валового внутрішнього продукту.

Так, за інформацією Нацбанку, на темпи зростання ВВП впливає пандемія, у зв’язку з чим бізнес відклав розширення виробництва, також впливає зростання собівартості товарів і послуг через здорожчання енергоресурсів. Додатково вплинуло збільшення конкуренції на світових товарних ринках та спад попиту з боку Китаю через адміністративні обмеження.

«У вересні випуск у сільському господарстві знизився на 11%, відновився спад у промисловості (-0,7%) і сповільнився зростання у роздрібній торгівлі (до 6% р/р з близько 10% р/р у серпні)», – заявили у НБУ.

У Нацбанку вважають, що зменшення темпів зростання ВВП у третьому кварталі частково буде  компенсовано у четвертому – завдяки рекордному врожаю кукурудзи, пізніх технічних культур. Це має активізувати вантажні перевезення, оптову торгівлю та поліпшити стан харчової промисловості.

Нагадаємо, що оприлюднений 24 листопада меморандум України з Міжнародним валютним фондом свідчить про те, що МВФ оцінку зростання ВВП України в 2021 році до 3,2%. У жовтневому прогнозі цей показник становив 3,5%.

Раніше ми повідомляли, що за підсумками третього кварталу 2021 року реальний внутрішній валовий продукт (ВВП) України зріс на 2,4% у річному обчисленні. Про це йдеться у повідомленні Державної служби статистики.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу