«У нас немає концепції системного розвитку енергоринку» – експерт

Поділитися:

Загальна заборгованість облгазів перед “Оператором ГТС України” і нарахування до сплати за послуги балансування становлять 9,8 млрд грн – за минулий тиждень погасили менше 1% від боргу (9,7 млн ​​грн).

Про це повідомив «Оператор» ГТС України». У компанії заявляють, що сума заборгованості “астрономічно зросла за останні місяці”. “І, хоча динаміка погашення заборгованості залишається несумісною з її розміром (за тиждень отримали 9,7 млн ​​грн, або менше 1% від боргу), маємо і позитивні новини.

У компанії також заявили, що майже чверть операторів ГРМ намагаються вчасно розраховуватися за негативні небаланси. “Інші ж – системно накопичують борги. Виникає питання про цільове використання тарифних коштів, адже в тарифі майже 50% – це кошти на ПТР. І населення їх справно платить.

Загальна заборгованість облгазів перед ОГТСУ і нарахування до сплати за послуги балансування складають 9,8 млрд грн. Саме на таку суму вони відібрали газ з державної газотранспортної системи для власних виробничо-технічних витрат”, – резюмували в “Операторі ГТС”.

Свою думку з цього приводу висловив в ефірі телеканалу “Перший Діловийекономічний аналітик Геннадій Ричка.

“У нас немає концепції системного розвитку енергоринку і немає концепції системної зміни. У нас працює ПСО. Скасовується ПСО. Продовжується ПСО. Це все відбувається в ручному режимі. Немає концепції. Немає розуміння. Проблема – це ручний режим. Нам все літо минулого року заявляв пан Коболєв (ред. екс-глава “Нафтогазу”) – супер ефективний менеджер, про те, що закачує по 40-50 доларів за тисячу кубів в українські сховища газ. Перед опалювальним сезоном нам було заявлено 28 мільярдів – катастрофічно величезний обсяг закачаний в газові сховища. І цього вистачить на проходження всього опалювального періоду. В нас є ще 13 мільярдів газу, що видобувається в Україні, вартість якого – до трьох гривень. Фактично, навіть з цієї холодною зимою, опалювальним періодом. Ось недавно відзвітував НАК “Нафтогаз” про те, що в сховищі залишилося 14 мільярдів кубів газу. Так, там є в режимі митного складу газ, але, фактично, споживання склало 14 мільярдів – це на рівні нашого видобутку. Тому, відбуваються маніпуляції, в тому числі НАКом і цифрами”, – наголосив експерт.

 

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ