«У нас бізнес живе за своїми правилами і законами, а держава за своїми» – експерт

Поділитися:

За останні два роки в Україні істотно поліпшені умови для підприємців малого та середнього бізнесу. На сьогодні малий і середній бізнес – це 7 млн ​​робочих місць і 40% податків. Тому створення комфортних умов для підприємців – це не тільки питання забезпечення роботою і доходом людей, це питання вкрай важливої ​​ролі бізнесу для розвитку всього суспільства. Іншими словами, бізнес заробляє не тільки для себе, але і на потреби соціальної сфери.

Малий і середній бізнес за президентською програмою “5-7-9%” вже отримав кредитів на суму понад 10 млрд грн. Президент Володимир Зеленський повідомив, що скасував 161 указ (попередніх президентів), який гальмував розвиток бізнесу безглуздими обмеженнями. Також введено заборону на перевірки підприємців, в Україні прийнята економічна стратегія на 10 років – це конкретний план дій, який допоможе підприємцям вести бізнес і розуміти, що існує підтримка держави.
Чи допоможуть такі кроки бізнесу під час кризи і пандемії?

Свою думку з цього приводу висловив Руслан Соболь, голова правління Асоціації представників малого та середнього бізнесу.

“Тільки ледачий вже не усвідомлює, що все перестало працювати. Все що було, так не буде. Треба відзначити позитивний тренд такого додатка як” Дія “. При всіх не хороших тенденціях в нашій країні, є механізм, який реально діє – це цифровізація процесів . Україна тут демонструє величезні успіхи. Мало того, мені здається, що ми повільно, але впевнено виривається в лідери по цифровізації процесів “, – говорить експерт.

Руслан Соболь зазначає, що рівень і швидкість цифровізації, які демонструє Україна, набагато вище, ніж в Європі. Там це робиться теж, але довше і дорожче.

“Простих рішень немає. Це глибокий інструмент, який потрібно створити. Тому сьогодні у нас є реальна можливість з нуля створити дієвий інструмент, що буде швидше і дешевше, ніж реанімувати старий.

На жаль, треба усвідомити той факт, що бізнес і держава живуть за різними правилами і законами. Поки ми не вирівняємо ці реальності, спільної справи у нас не буде. Багато просто бояться роботи, бояться приймати рішення. Реальний сектор економіки має особа, яка приймає рішення, це ключова відмінність від будь-якого інституту держави “, – вказує фахівець.

На думку Руслана Соболя, для того, щоб діалог був ефективним, сторони повинні бути однаково зацікавлені в ньому. Крім того, для міжнародного економічного іміджу країни, позитивно впливають відносини з МВФ. Однак, немає кейсів, де співпраця з МВФ принесло країні користь.

“Основним мессенджем для нас, як громадян буде сигнал про те, що уряд прийняв стратегію розвитку економіки країни. Важко прийти до того, чого не бачиш. Адже йти відразу в усіх напрямках все одно не вийде. Нам потрібна стратегія підтримки внутрішнього виробника і підприємця.

У нас немає балансу. Тому потрібно поставити ставку або зовнішнім виробникам, або захищати внутрішнього виробника і свій ринок. Ми повинні стати сильними і виростити нові генерації підприємств, які зможуть конкурувати на зовнішніх ринках. А поки у нас інкубатор. Ми повинні зробити тепличні умови для своїх виробників “, – резюмує експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу