У «Нафтогазі» наразі корпоративний конфлікт між різними органами управління і державою »- експерт

Поділитися:

Глава наглядової ради НАК «Нафтогаз України» Клер Споттісвуд ініціювала відсторонення голови правління Юрія Вітренко через припис Національної агенції з питань запобігання корупції.

«Я скликала позачергове засідання наглядової ради, щоб обговорити відсторонення голови правління. З метою забезпечення дотримання високих стандартів належного корпоративного управління я вважаю, що таке відсторонення відповідає інтересам «Нафтогазу» і України», – йдеться в заяві Споттісвуд.

За її словами, після оприлюднення НАЗК припису Кабінету міністрів скасувати рішення призначити головою «Нафтогазу» Вітренко, вона обговорила ситуацію, що склалася з акціонером компанії – КМУ, прем’єр-міністром Денисом Шмигалем і главою Мін’юсту Денисом Малюською.

«Прем’єр-міністр України зобов’язався прийняти остаточне рішення, в тому числі вирішити питання про припинення терміну дії контракту з Юрієм Вітренко, як потрібно, протягом 10 робочих днів з 15 червня 2021 року», – зазначила Споттісвуд.

Вона вказала, що Вітренко відмовився добровільно призупинити виконання своїх обов’язків на цей період. Він також не став проводити будь-які консультації з членами правління або наглядової ради щодо свого рішення оскаржити припис НАЗК.

«Наглядова рада вітає негайні кроки прем’єр-міністра України та КМУ щодо термінового та остаточного вирішення цього важливого питання», – йдеться в заяві.

Нагадаємо, НАЗК в приписі зажадало скасувати як незаконні пункти 8 і 9 розпорядження уряду №370-р, згідно з яким Вітренко обраний і призначений головою правління НАК «Нафтогаз України».

У НАЗК відзначають, що закон «Про запобігання корупції» передбачає, що після звільнення особи з публічної служби протягом року не можна приймати участь в керівництві організаціями, на які можна було впливати при роботі на державу. При цьому таке обмеження діє незалежно від того, скільки особа працювала на посаді до звільнення.

За даними проведеного НАЗК моніторингу, Вітренко на посаді в.о. міністра енергетики в період з 21 грудня 2020 року по 28 квітня 2021 року системно брав участь у підготовці рішень по діяльності «Нафтогазу».

Подробиці теми розповів адвокат і за сумісництвом керівник програми «Право» Українського інституту майбутнього Олександр Чебаненко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Те, що відбувається по всьому світу в сфері корпоративних відносин – це конфлікт між різними органами управління. А саме, між управлінням, наглядовими радами та власником в особі держави. Не виключенням є і компанія», – сказав фахівець.

Також він прокоментував дії Кабміну щодо поточної ситуації з «Нафтогазом».

«Я пропоную тут більше орієнтуватися на норми права. Те, що є в думках шановних фахівців, які сидять в наглядових радах – це їх особиста думка, особисті погляди. Нам же краще все-таки орієнтуватися на норми законів. В цьому випадку, мова йде про статтю 26 закону України «про запобігання корупції”. У цій статті йдеться про те, що є певні обмеження щодо осіб, які займали певні посади в органах державного або місцевого управління щодо їх подальшого працевлаштування в тих компаніях, де вони виконували функції з контролю і нагляду. В принципі більша частина цього конфлікту зосереджена саме навколо цієї норми», – сказав фахівець.

Він заявив, що наразі суперечка виникла через двояке трактування однієї з норми закону.

«Факти полягають в тому, що у нас є чиновник, якого призначили на посаду голови наглядової ради. І є питання з боку наглядової ради щодо цього призначення. Якщо звернутися до закону, то там є нюанси, які провокують цей конфлікт. Зокрема, для цієї посади потрібно займати певну позицію потрібний термін. Тут є питання в тому, як трактувати фразу «упродовж року до призначення». Тобто, мова йде про те, що потрібно працювати протягом усього терміну або ж вистачити для цього й одного дня. Швидше за все зараз в цьому питанні будуть розбиратися філологи та лінгвісти», – сказав він.

Раніше стало відомо, який рівень тарифів вирішила встановити вітчизняна компанія НАК «Нафтогаз» України для своїх споживачів на червень.

Так, в рамках тарифного плану «Місячний» компанія встановила ціну за газ на рівні 11,94 грн/кубічний метр. Це на половину перевищує ту вартість тарифу, яка передбачається для українців в рамках річного тарифного плану – 7,96 грн / куб.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ