У Міненерго вважають ціну на електрику занадто низькою

Поділитися:

У Міністерстві енергетики України впевнені, що нинішня вартість електроенергії для населення, яка складає 1,68 грн за кВт-год, через введені урядом обмеження, стала в два рази нижче ринкової.

“Кінцева ціна на електричну енергію для споживачів (в тому числі – побутових) складається з безпосередньо вартості електроенергії на ринку, тарифу на її передачу високовольтними мережами НЕК” Укренерго “, тарифу на розподіл низьковольтними мережами операторів систем розподілу, тарифу на поставку і податків”, – написав заступник міністра енергетики Юрій Бойко.

Відомо, що за станом на сьогодні в умовах ринку тариф для споживачів повинен бути в два рази вище чинного на цей час і відрізнятися в залежності від регіону України.

“Для побутових споживачів ця ціна повинна була бути вже з 1.07.2019 року значно вище щодо поточної (1,68 грн за кВт-год) і диференційованої в залежності від області. Так, на сьогодні ціна повинна становити від 2,60-2, 96 грн за кВт-год по місту Києву та Дніпропетровській області до 3,70-4 грн за кВт-год в Івано-Франківській і Луганській областях відповідно (тариф на розподіл на сьогодні найвищий саме в Луганській області і в три рази вище, ніж в Києві) “, – зазначив заступник міністра.

Крім того, завдяки постанові Кабміну, яка зобов’язує державні енергокомпанії продавати електрику по регульованій ціні, тарифи на електроенергію залишаються нижче ринкового рівня. Після скасування в січні 2021 року дії пільгового тарифу на електроенергію в розмірі 90 копійок за перші 100 кВт-год, середньозважена ціна на електрику зросла на 32%, з 1,21 грн за кВт-год до 1,60 грн за кВт-год.

Нагадаємо, що в Міністерстві енергетики України розповіли подробиці про розробку нової моделі спеціальних зобов’язань щодо забезпечення електроенергією населення (ПСО). Про це повідомляє прес-служба відомства в четвер, 6 травня.

Раніше повідомлялося, що в Україні з 1 травня можуть підвищитися тарифи на електроенергію. Чинний тариф був встановлений до 30 квітня цього року, говориться в постанові про введення фіксованої вартості на електроенергію. Зараз встановлено єдиний тариф – 1,68 гривні за 1 кВт / год.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу