У Міненерго виступили проти вугілля

Поділитися:

Виконуючий обов’язки міністра енергетики Юрій Вітренко виступає за якнайшвидшу відмову від виробництва енергії з вугілля, але вважає це можливим за умови розвитку систем накопичення енергії (СНЕ).

“Я серйозно ставлюся до висновку вугілля, треба робити це якомога швидше. Це допоможе українському енергосектору стати більш стійким, а також зробити свій внесок у світову боротьбу зі змінами клімату. (…) Але у нас немає систем накопичення енергії, які б дозволили вивести вугілля і покластися на ВДЕ-генерацію “, – сказав Вітренко

За словами чиновника, час для екомодернізації теплової генерації України упущено, і наші станції знаходяться в набагато гіршому стані, ніж європейські.

При цьому Україні необхідно переорієнтуватися на застосування нових технологій, які були б більш виправдані і доцільні з економічної точки зору, ніж модернізація теплоелектростанцій.

“Нам треба виводити вугілля, оскільки його використання є джерелом великих викидів СО2, а й застосовувати нові технології, більш виправдані економічно”, – зазначив глава Міненерго.

Крім того, негативним наслідком відсутності СНЕ стало те, що для уникнення обмежень енергопостачання в минулому осінньо-зимовому періоді Україні довелося імпортувати електроенергію з Росії і Білорусі.

“Ми уникли відключення електроенергії цієї зими, завдяки імпорту з Росії та Білорусі, але ми повинні уникати застосування таких заходів. Але оскільки у нас немає рішень по СНЕ, це був реальний спосіб в тих умовах забезпечити енергопостачання в повному обсязі”, – пояснив міністр.

Нагадаємо, що в Міністерстві енергетики України висунули ідею заснувати нульову ставку екологічного податку на викиди СО2, отримані в результаті спалювання біопалива. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Раніше повідомлялося, що ПАТ «Центренерго» і державні шахти уклали прямі договори на поставку 893 тисяч тонн вугілля за ціною 1650 грн / т. Відомо, що відвантаження почалася ще 4 березня.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ