У Міненерго розповіли про критичний обсяг транспортування газу

Поділитися:

У Міністерстві енергетики заявляють, що Україна не зможе утримувати газотранспортну систему у разі запуску роботи газопроводу «Північний потік-2» в обхід нашої країни.

Як розповів в інтерв’ю українським ЗМІ глава Міненерго Герман Галущенко, якщо з боку Росії буде знижено обсяг транспортування газу із нинішніх 40 мільярдів до 15 мільярдів кубометрів на рік – утримувати ГТС стане нерентабельно.

Міністр зазначив, що є розрахунки межі зниження транзиту, якщо «Північний потік-2» запрацює на сто відсотків, та, якщо використання буде наполовину – обсяг транзиту українською територією становитиме 18 млрд кубометрів, а цього критично мало.

Також посадовець розповів, що для забезпечення України «блакитним паливом» можуть скористатися віртуальним реверсом. У цьому контексті стосовно природного газу наразі тривають активні переговори із Туреччиною та іншими державами. Міністр вважає, що було б доречним збільшити власний видобуток «блакитного палива», однак він скорочується, зокрема через виснаження родовищ, і цьогоріч може впасти на 5 відсотків.

Нагадаємо, європейські ціни на газ досягли рекордних показників. Зокрема, на останніх торгах на біржі ICE Futures, що відбулися 30 серпня, вартість жовтневих ф’ючерсів на спотовий індекс TTF підскочив до 598 доларів за тисячу кубометрів. До вечора 30 серпня вартість стала ще вище і подолала позначку в 600 доларів.

Також ми писали, що президент Латвії висловив сумніви з приводу того, що російський проект «Північний потогк-2» на даному етапі ще можна зупинити. Про це Егілс Левітс сказав в своєму інтерв’ю для «Радіо Свобода».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу