У Мінекономіки пояснили, чому не можуть приватизувати зернову корпорацію

Поділитися:

Якщо приватизувати Державну продовольчо-зернову корпорацію України, то це потягне за собою виплату держгарантій за китайським кредитом. Це зробить недоцільним її продаж, заявили у Мінекономіки.

Про це повідомляють журналісти «Першого Ділового» телеканалу.

Кредит в 1,5 млрд доларів взяли у 2013-му році під державні гарантії на 15 років. Якщо приватизувати, то держава повинна розрахуватися з Китаєм. Наразі, за різними даними, залишилось сплатити від 1,2 млрд доларів до 1,05 млрд. Тобто кожного року підприємство погашає приблизно 150 млн доларів.

Складності додає відсоткова ставка. Спочатку, коли підписували договір, була домовленість на 5,5% річних, зараз вона виросла до 7,1%. Щоб не приватизовувати ДПЗКУ, підприємство хочуть зробити знов прибутковим. Щоб воно могло самостійно робити виплату за китайським контрактом.

Але через значні збитки – зробити це вкрай складно. Відомо, що цього року нацоператор зернового ринку став збитковим у 4,1 раза –  збіднів на 3,45 млрд грн у порівнянні з минулим роком. Виторг скоротився у 2,2 раза – до 4,17 млрд грн.

Раніше пропонувалось приватизувати корпорацію за 150-200 млн доларів. Говорилося, що наразі підприємство коштує набагато менше, ніж коли було видано кредит. Також висували пропозицію, щоб приватизація була не цілісною, а по елеваторах.

ДПЗКУ створена урядом України в серпні 2010 року. До її складу входить розгалужена мережа філій: лінійні та портові елеватори, млини, комбікормові й круп’яні заводи.

Нагадаємо, наша країна зменшила продаж за кордон зернових і зернобобових культур. Зменшення експорту склало 15 відсотків. Такі показники представила Державна фіскальна служба України.

Також раніше повідомлялося, що станом на 1 жовтня Україна продала трохи більш як 13,6 млн тонн різних зернових, а також зернобобових.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу