У ГТС розповіли, що робитимуть без російського газу

Поділитися:

Керівництво “Оператора ГТС” розповіло про варіанти дій у разі завершення будівництва “Північного потоку 2” та запуску російського газу в обхід України.

Як зазначив очільник “Оператора ГТС” Сергій Макогон, Україна має найбільший внутрішній ринок зі споживання “блакитного палива” у Східній Європі у 30 мільярдів кубометрів, частка власного видобутку – 20 мільярдів кубів, відтак, послуги газотранспортної системи будуть затребувані.

Також він повідомив, що доведеться оптимізувати транзитні потужності, адже буде складно утримувати потужності, які більше не будуть задіяні для транспортування природного газу.

Окрім того, встановлять економічно виправданий тариф для внутрішніх та комерційних споживачів. Модернізують компресорні станції, якими користуватимуться, решту – виведуть з експлуатації.

Він додав, що через зупинку транзиту – європейські країни втратять гнучкість української ГТС, котра передбачала швидке забезпечення на випадок додаткового попиту у ЄС.

Посадовець розповів, що навіть за рахунок підвищення добового транзиту газу на 150-200 мільйонів кубів Північний та Турецький потоки не матимуть подібної гнучкості. Відтак, Євросоюзу доведеться вкладати у побудову нових газосховищ та СПГ терміналів для енергобезпеки мільярди євро.

Раніше повідомлялося, що Польща спільно з Україною закликали американського президента заблокувати добудову газопроводу «Північний потік-2».

Також ми писали, що європейські депутати запропонували ЄС за необхідності використовувати як політичний інструмент проти Москви “Північний потік – 2”.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу