Чиновники ДонОДА, під час війни на Донбасі, набивають кишені на нечесних тендерах

Поділитися:

Попри гучні заяви поточної влади щодо продовження державної програми «Велике будівництво», чесність реалізації цієї реформи ставитися під велике питання. Так, нещодавно в мережі сплив скандал про те, що більша частина тендерів з боку Департаменту капітального будівництва Донецької облдержадміністрації проводилась нечесно.

Відзначимо, що мова йде про тендери на капітальний ремонт та реконструкцію соціальних об’єктів інфраструктури. Як говориться в розслідуванні українських ЗМІ, на поточний момент близько 98% таких заходів були здійснені зі значущими порушеннями. А точніше за змовою зацікавлених осіб, які регулярно отримують вигоду від такого не чесного стану справ.

Так, в рамках таких тендерів організатори просто формують такі кваліфікаційні вимоги, які походять конкретному (потрібного їм) підряднику. А тих гравців, які не хочуть закривати очі на подібну систему, просто знімають з участі й навіть не завжди знаходять для цього адекватні причини.

Навесні в цьому контексті вже прогримів скандал щодо тендеру на будівництво сміттєпереробної станції на суму в 60 млн гривень. Тоді тендер буквально поділили між собою два підприємства, а за підсумком, право на будівництво виграв один з давніх партнерів ряду українських чиновників.

Також тут можна згадати й про випадок, коли чиновники регіонального центру поводження з відходами (центр також був створений з боку Донецької обладміністрації) вступили в картельну змову з одним підприємством. Як підсумок, системи моніторингу якості повітря за вартістю коштували майже у два рази дорожче від ринкової ціни. Різниця пішла в кишені корупціонерів.

За анонсом президента України Володимир Зеленського, вже осінню в Україні й надалі буде продовжуватися «Велике будівництво». Ймовірно, що Департамент капітального будівництва не упустить можливості знову на цьому заробити.

Нагадаємо, що раніше такі порушення вже були зафіксовані при капітальному ремонті приміщень головного корпусу КНП «Добропільська лікарня» для створення відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги по вул. Гагаріна, 3 в місті Добропілля Донецької області (I черга).

Тоді переможцем призначали «Альянскбуд» з ціновою пропозицією 10,7 млн. грн, а з торгів зняли фактичного переможця – ТОВ «Виокс», яке зобов’язалося провести ті ж роботи, але за 9,5 млн. гривень. Як бачимо, різниця складає понад 1 млн.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ