У «Донецькоблгазі» ми фіксуємо масу порушень »- член НКРЕКП

Поділитися:

Оператор ГТС України звернувся в правоохоронні органи через борги «Донецькоблгаза», зокрема, минулого року підприємство відібрало 81 млн куб. м газу на 574 млн грн, з яких не сплачено 417 млн ​​грн, або 73% від загальної суми.

До того ж «Донецькоблгаз» є найбільшим боржником, на якого припадає третина від всіх несплат.
Також оператор відзначає, що борги підприємства утворилися в результаті несанкціонованих відборів з системи магістральних газопроводів.

Так, в листопаді-грудні 2020 го середньомісячні відбори виросли в шість разів і склали 42,2 млн куб. м, а за оперативними даними, в січні 2021 – ще 24,2 млн куб. м. А витрати підприємства досягли 25% від усього обсягу транспортування газу. Для порівняння, в інших облгазах цей показник в середньому становить 4-5%. Отже, чверть ресурсу втрачається в мережах облгазу на шляху до споживача.

В результаті загальний борг підприємства за останні два місяці минулого року зріс у вісім разів. Фахівці прогнозують подальше зростання в разі непогашення заборгованості в січні 2021-го – приблизно на 269 млн грн.

Кілька днів тому «Донецькоблгаз» відключив від газу 59 котелень Теплокомуненерго всупереч постанові Кабінету Міністрів – це призвело до того, що близько 500 житлових будинків і ряд соціальних об’єктів, в тому числі лікарні, залишилися без тепла.

Правоохоронці вже порушили кримінальну справу за статтею 356 КК (самоправство). А в Донецькій ОДА повідомили, що «Донецькоблгаз» порушив умови меморандуму від 9 лютого, безпідставно перекривши газопостачання 59 котелень при прогнозованій температурі до -7º.

Найближчим часом компанії, які володіють «Донецькоблгазом», будуть перевірені через дії, які 6 березня 2021 року призвели до відключення населення від теплопостачання, в разі виявлення порушень “Донецькоблгаз” повернеться під державне управління, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО ) України Олексій Данилов.

Свою думку з цього приводу висловила Ольга Бабій, член НКРЕКП.

“Останнім часом спостерігається велика купа зловживань з боку Донецькоблгаза. Національна комісія прийняла рішення про позапланових перевірок Донецькоблгаза, тому що до нас звернувся Оператор ГТС і повідомив про те, що компанія не підписує акти відбору газу з січня.

Відомо, що Нафтогаз задекларував, що він не давав як постачальник приписи Донецькоблгаза відключити споживача Донецьктеплокомуненерго, але попри це газ був відключений.

Можливо, Донецькоблкомуненерго заборгував Донецькоблгаза деякі засоби за розподіл газу. Але з огляду на про заборону припинення поставок, вимоги розтермінувати заборгованість, така поведінка Донецькоблгаза виглядає досить дивно “, – говорить експерт.

Ольга Бабій вважає, що коли був підписаний Меморандум з органами місцевої влади, там прописано, що має бути напрацьований механізм погашення заборгованості за газ за попередні періоди.

“Заборгованість в півтора мільярда виникла не вчора. Це заборгованість з 2017 року. Така заборгованість існує в інших теплокомуненерго. Нам дістався борг 52 млрд гривень на початок 2019 року.

Питання реструктуризації передбачає, що вона здійснюється теплокомуненерго за підтримки відповідної міської ради шляхом виділення з бюджету гарантій. Але таких повноважень в Донецькій ОДА немає “, – говорить фахівець.

В такому випадку, на думку Ольги Бабій, поручителем таких гарантій повинен бути Кабінет міністрів. Адже одна з причин такої ситуації – є оплата споживачами в межах 30% від спожитого обсягу послуг.

“Тому це питання має вирішуватися в декількох площинах: повинні бути повноваження для адміністрацій, врегулювання заборгованості, що виникла до 2019 року, а також додаткова соціальна підтримка для жителів цих територій. Тільки в такому випадку це питання буде знято”, – резюмує Ольга Бабій.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу