“У 2020-му “Нафтогаз” показав падіння видобутку газу в 1%, тоді як “Shell” – 13%, “Газпром” – 12%”, – експерт

Поділитися:

Компанії у секторі нафти та газу у 2020 році зафіксували збитки — про це йдеться в ексклюзивній презентації представників міжнародної консалтингової компанії, яка була представлена під час стратегічної сесії групи “Нафтогаз”. Ішлося там і про оптимізм, щодо майбутнього “Нафтогазвидобування”.

Які підстави для цього з урахуванням несприятливої ринкової ситуації – в ефірі телеканалу “Перший Діловий” обговорили з директором зі стратегічних проєктів “Нафтогаз розвідка та видобування” Максимом Вітиком.

“Минулий рік був достатньо складний, але, незважаючи на це, ми видобули 13,5 млрд кубічних метрів газу. Це в умовах падіння цін на газ на 30%, і падіння інвестицій на 50%. Ми перевиконали план на 2%. План, який був поставлений нам наглядовою радою”, – зазначив посадовець.

Також він розповів про вплив пандемії коронавірусу на ситуацію з видобутком нафти та газу у 2020 році.

“Якщо ціни на нафту, або на газ падають – відповідно це впливає на прибутковість бізнесу. Це, у свою чергу, впливає на контракторів, впливає на поставки, впливає на наші тайм-лайни, які викладені в нас по бурінню. І у зв’язку з цим відбуваються якісь затримки. Але на чому важливо наголосити – цікавий факт, про нього багато людей забувають, що “Нафтогаз” показав падіння видобутку порівняно з попереднім, 2019-м роком, тільки на 1%. Якщо взяти падіння, яке показав концерн “Shell” – 13%, “Газпром” – 12%”, – наголосив Вітик.

Також він розповів, чому за роки незалежності не відбулося суттєвого зростання видобутку газу. За його словами, в основному це пов’язано з тим, що нафтогазові родовища мають тенденцію до виснаження. 75% родовищ газу у портфоліо “Нафтогазу” виснажені десь на 80%, що є природною закономірністю. Другий фактор цього: відсутність інвестицій, обмежені технології, відсутність експертиз та корупція.

“Ми зараз у групі “Нафтогаз” намагаємося повернути цей процес. Вибудували одну з найпотужніших команд у світі… Готові до викликів, які поставлені державою. Інвестуємо у дуже важливі передові технології. Багато серйозних змін відбувається в компанії”, – зазначив посадовець.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ