Турецька економіка зросла на 21,7%

Поділитися:

У Туреччині фіксують зростання економіки за підсумком другого кварталу поточного року на 21,7%, згідно з даними Інституту статистики Туреччини.

Відповідно до оцінки виробничим методом, ВВП країни за цінами у другому кварталі зросло ще вище – на 52,4% порівняно з аналогічним періодом попереднього року, і становить 1 трильйон 581 мільярд 120 мільяйонів лір, що в перерахунку в американську валюту дорівнює 188 мільярдам 566 мільйонам доларів.

За секторами: на 45,8% зріс показник сфери послуг, на 40,5% – промислової галузі, на 32,4% – у професійній, адміністративній і допоміжній сферах послуг, 25,3% – в інформаційно-комунікаційній галузі, на 8,5% – у сфері держуправління, освіти, охорони здоров’я і соціальних послуг, на 3,7 – у сфері нерухомості, на 3,1% – у будівельній, на 2,3% – в аграрній сфері, лісовому господарстві та рибальстві. Водночас, на 22,7% упав показник фінансового і страхового сектора.

Зазначається, що темпи зростання турецької економіки удругому кварталі є рекордними з 1999 року. Проте, експерти пояснюють, що це – через ефект низької порівняльної бази минулого року у цей період. Тоді показники економіки впали на 10,4%.

Як заявив днями президент країни Реджеп Тайіп Ердоган, позиції Туреччини зміцнюються за всіма напрямками. Він зазначив, що за останні 19 років в країні з’явились мільйони нових робочих місць, а резерви Центробанку країни досягли 109 млрд дол., очікується, що у найближчі дні – перевищать 115 млрд дол.

Водночас, експерти стверджують, що Туреччина наразі переживає складні соціально-економічні часи через коронавірусну пандемію. В країні фіксують інфляцію, зростання безробіття, знецінення нацвалюти та відтік зовнішніх інвестицій.

Нагадаємо, Україна надалі співпрацює з Туреччиною у сфері військової промисловості.

Раніше ми писали, що Туреччина має намір співпрацювати з Україною в галузі виробництва безпілотників. Зокрема, турецький виробник безпілотників компанія Baykar планує вкласти свої інвестиції в будівництво такого центру на території України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу