Туреччина здивувалася готовності України продати їм «Мотор Січ»

Поділитися:

Турецькі засоби масової інформації широко висвітлюють плани України щодо продажу турецьким військовим компаніям, забраного у китайських інвесторів, заводу “Мотор Січ”. Примітно, що у Туреччині таку угоду вбачають сумнівною, оскільки “Україна не завершила націоналізацію підприємства, що може загрожувати майбутніми ускладненнями”.

Турецькі оглядачі вказують на ризики співпраці з Україною, адже, мовляв, у ситуації з інвесторами з КНР Київ чинить з волі Вашингтона. Угода з Анкарою буде сильно залежати від того, як в США сприймуть покупку “Мотор Січі” турецькими військовими компаніями, які поки що не названі.

Як пише турецька Donanim Haber, “50% акцій компанії (“Мотор Січ”) буде передано невідомій турецькій оборонній компанії. У Туреччині побувала українська делегація. Президент Реджеп Тайіп Ердоган зустрівся з Президентом України Володимиром Зеленським з приводу продажу 50% “Мотор Січі “. Між двома країнами планується спільне виробництво, передача технологій і деталей”.

У своїй публікації турецька Daily Sabah зазначає, що “зараз “Мотор Січ” переживає період, коли український уряд намагається повернути собі контроль над компанією”, і наголошує, що питання про можливе входження турецьких військових підприємств до числа акціонерів “Мотор Січі” поки відкрите, бо китайські інвестори чинять опір експропріації їх активу та звернулися до міжнародного арбітражу для компенсації своїх втрат в розмірі 3,6 мільярдів доларів.

Нагадаємо, Посольство США схвалило рішення України стосовно «Мотор Січі». У ситуації, яка виникла з Китаєм, заводом «Мотор Січ» та Україною, наша держава повинна у першу чергу враховувати свої інтереси, а вже потім – інтереси бізнесу. Таку думку висловили у США, відреагувавши на рішення РНБО про повернення підприємства у державну власність.

Також ми писали про те, які взаємини України з Китаєм після націоналізації «Мотор Січі».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу