«Ціноутворення в Україні залежить від цін на зовнішньому ринку і курсу НБУ» – експерт

Поділитися:

Днями мережі автозаправних комплексів WOG і ОККО заявили, що припиняють реалізацію преміального палива в зв’язку з постановою, яке передбачає введення тимчасового державного регулювання цін на паливо.

Уряд ввів державне регулювання цін на бензин і дизельне паливо з 15 травня.

Відповідні зміни до постанови № 1236 від 9 грудня 2020 року було прийнято на засіданні Кабінету міністрів у п’ятницю. Документ визначає максимальні рівні торгової націнки: 7 грн/літр для дизельного палива і 5 грн/літр для бензинів марок А-92 і А-95.

Введення граничних торговельних надбавок на паливо – вимушений тимчасовий захід на період карантину.
Мінекономіки вже заявило, що постанова Кабміну про встановлення максимальної торговельної надбавки на бензин і дизельне паливо не стосується преміального палива.

Відзначається, що дія постанови Кабінету міністрів від 14 травня поширюється на автомобільні бензини і дизельне паливо, включені до Переліку товарів, що мають істотну соціальну значимість, затвердженого постановою Кабінету міністрів від 22 квітня 2020 року, а саме на бензин марки А-92, бензин марки А -95 і дизельне паливо.

Свою думку з цього приводу висловив Леонід Косянчук, президент Асоціації Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України.

“Насправді, дуже важко сказати, навіщо були створені зміни з цінами на бензин. Адже ринок працював і все було досить пристойно. Ціноутворення в Україні залежить від двох чинників: ціни зовнішнього ринку і курс Національного банку. Якщо курс НБУ можна вважати більш-менш стабільним, то зовнішній ринок демонстрував підвищення цін більш ніж на 10%. водночас роздріб в Україні продемонстрував зростання на 1,6% по бензину і 0,4% в дизпаливі. Тому причин, щоб вводити якісь обмеження, я не бачу “, – говорить експерт.

Леонід Косянчук зазначає, що ніхто не може прогнозувати, як будуть розвиватися події на зовнішньому ринку через 20 діб. Адже зміни можуть коливатися на 3-5% протягом тижня.

“Це декларування ні до чого, адже в Мінекономіки прекрасно знають про всі ціни. Я думаю, що 20 діб вибрали тільки тому, що абсолютно не розуміють, як працюють оптові механізми в Україні.

Як стало відомо, Мінекономіки пропонує встановити граничні ціни, тобто перейти до більш жорсткого державного регулювання цін. 13 стаття Закону про ціноутворення це дозволяє робити. Але навіщо? Сьогодні пропонується зафіксувати ціни, вираховувати за попередній період на ринку. Таким чином додавати 5 грн на бензині і 7 грн в дизпальному.Тобто вони намагаються знищити все конкурентне середовище на Україні і перейти від ринкових до адміністративно-командних методів. Якщо це бути прийнято, виграють тільки дискаунтери і лоукостер, середній і нижній сегмент, адже їм доведеться підтягуватися до цих цін “, – стверджує фахівець.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу