«Ціна струму в Європу нижча, ніж поставляється до Об’єднаної енергосистеми України», – експерт

Поділитися:

Ситуація, що склалася в 2021 році з імпортом електроенергії в Україну виявилася складнішою, ніж у попередньому році. Що насправді відбувається із постачанням електроенергії, роз’яснив експерт у студії «Першого Ділового» телеканалу Валерій Людмирський.

Екс-начальник департаменту електропоставок “Укрзалізниці” називає ринок електроенергетики в Україні політизованим.

«Якщо говорити про імпорт електроенергії, яка заходить у так званий Бурштинський острів, то там усе зрозуміло: діють європейські правила гри, що є досить прозорим і зрозумілим. Коли ми говоримо про імпорт електроенергії з Білорусії, тут виникає дуже багато питань».

Експерт вважає, що всі ці питання з високою ймовірністю лежать у політичній площині. Наприклад, він навів відповіді політичних спікерів, які беруть участь у відповідних ток-шоу:

«Питання, пов’язані з імпортом, з балансуванням ринку та інші, що стосуються цієї теми, – вони там дуже заполітизовані. Адже нічого не сталося, коли імпорт було закрито, коли білоруси не підписали імпортного контракту… То Україна запросила енергетичну допомогу».

Однак ця ситуація сталася паралельно з тим, як з Бурштинського енергоострова експорт електроенергії до європейських країн збільшувався, причому дуже великими обсягами.

Валерій Людмирський у свою чергу розділив електроенергію, що експортується з острова і ту, що імпортується з Білорусі, яка постачається до Об’єднаної енергосистеми України: «Ці два потоки не з’єднані та не перетинаються».

Таким чином, виходить, що одні заробляють, а інші просять хоча б на якусь аварійну допомогу: «У когось станції працюють вісьмома блоками, як на Бурштині, які перебувають у стабільній роботі, нормально збалансовані… Я навіть скажу більше, якщо ми подивимося на ціни на ринку на добу вперед, показники ціни, то сьогодні на Бурштинському острові ціна є нижчою, ніж в Об’єднаній енергосистемі. Це багато про що говорить, в основному для споживача. А насамперед споживача цікавить тариф та надійність електропостачання».

Раніше ми писали про те, що Україна наростила імпорт електроенергії з Білорусії. Станом на кінець листопада 2021 року струм, що поставляється до Об’єднаної енергосистеми України, збільшився до 900 МВт на годину.

Також ми повідомляли про встановлення регулятором нових тарифів для Оператора ринку.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу