«Ціна газу зараз залежить від політики, але не від економіки» – член НКРЕКП

Поділитися:

Антимонопольний комітет України (АМКУ) вже програв у суді одну справу щодо застосування 278 млн грн штрафу до низки операторів газорозподільних мереж (облгазів) групи «Регіональна газова компанія» (РГК) за нарахування температурних коефіцієнтів, проте наполягає на правомірності своїх дій, вважаючи такі нарахування результатом монопольного становища підприємств.

Як повідомили в АМКУ, на розгляді суду також перебуває справа про накладення 380,2 млн грн штрафу на облгази РДК за те, що при закупівлі лічильників ними висувалися необґрунтовані додаткові вимоги.

Як повідомлялося, у грудні 2019 року АМКУ оштрафував на 278 млн грн 16 облгазів, які входять до РГК бізнесмена Дмитра Фірташа, за неправомірні донарахування побутовим споживачам обсягів використаного природного газу та зобов’язав компанії здійснити перерахунок за 2018 рік.

Комітет встановив, що дані групи, що складаються з облгазу та газзбуту, у період до серпня 2019 року в межах своїх територій займали монопольне (домінуюче) становище на ринках комплексної послуги з розподілу та постачання природного газу. З жовтня 2018 по серпень 2019 ці компанії при здійсненні комерційних розрахунків донараховували споживачам обсяги газу понад зазначені на лічильниках показники (так звані «температурні коефіцієнти»).

У комітеті вважали, що за наявності значної конкуренції на ринку подібні донарахування були б неможливими.

РГК зі свого боку назвала рішення АМКУ щодо накладення штрафу на облгази, керовані нею, необґрунтованим та заявила про намір оскаржити його в суді.

У своїй заяві РДК зазначила, що приведення обсягів газу до стандартних умов передбачено українським законодавством, зокрема, законом «Про ринок природного газу», Кодексом газорозподільних систем, типовим договором розподілу, а також правилами постачання.
У грудні 2020 року АМКУ оштрафував 18 облгазів, які входять до групи РМК Дмитра Фірташа, на суму понад 380 млн грн за порушення закону про економічну конкуренцію при закупівлі побутових лічильників газу.

За даними АМКУ, облгази у період з листопада 2016 року до липня 2018-го вимагали обов’язкову наявність протоколу випробувань, розробленого представниками ДП «Укрметртестстандарт» на замовлення «Дніпрогазу».

Водночас, такий документ не є обов’язковим відповідно до українського законодавства і розроблений виключно для добровільного застосування.

Про це в ефірі телеканалу «Перший Діловий» говорили з членом НКРЕКП Ольгою Бабій.

Зокрема, експерт прокоментувала нинішнє зниження цін на блакитне паливо після суттєвого зростання та чи збережеться така тенденція у перспективі.

«Я би розділила питання на два різних впливи: вплив умовно технічний та вплив умовно політичний. Політичний вплив ми не можемо прогнозувати, тому що ми бачимо, що відбувається на фінансових ринках через тільки, вибачте, заяви політиків. Економічного впливу ми тут поки не фіксуємо Ціна газу зараз залежить від політики, але не від економіки. Поки ми будемо бачити політичний вплив стосовно регулювання обмеження або збільшення поставок того самого скрапленого газу, який зараз заходить до Європи, як буде збільшуватися його частка на європейських ринках і як інтенсивно Європа почне споживати газ і для яких галузей, і відповідно – погодні умови. Це важко поки прогнозувати», – зазначила спеціаліст.

За її словами, стане зрозуміло те, яка ціна буде зафіксована на газ в цьому році тільки після кінця опалювального сезону, коли стабілізується споживання газу і перейде до весняно-літнього періоду.

«І тоді ми вже будемо приблизно розуміти, яка ціна газу складеться на європейському ринку. Тому що зараз ця ціна газу, яку ми обговорюємо – це ціна короткого контракту, тобто умовно будемо казати – це ціна сьогодні на сьогодні, короткострокова. Ми всі розуміємо, що багато європейських споживачів споживають газ на довгострокових контрактах, мають певні контракти по сховищах, закачки і все інше. Тому європейські споживачі ще не настільки сильно відчувають на кінцевих продуктах цю ціну газу, порівнюючи з нами», – зазначила член НКРЕКП.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу