«Ціна газу в ЄС формується за довгостроковими контрактами, але з політичним відтінком» – експерт

Поділитися:

Уряд Угорщини та російський концерн «Газпром» в понеділок, 27 серпня, уклали довгостроковий контракт про постачання російського газу до кінця 2036 року. Договір підписали в Будапешті міністр закордонних справ і зовнішньоекономічних зв’язків Угорщини Петер Сійярто і голова правління «Газпрому» Олексій Міллер.

За умовами контракту «Газпром» буде постачати в Угорщину 4,5 млрд кубометрів газу в рік. Раніше повідомлялося, що протягом 15 років ці обсяги газу будуть щорічно постачатиметься Україні двома маршрутами – через Австрію та Сербію. Про наміри Угорщини підписати з «Газпромом» нову угоду щодо газу стало відомо в серпні, коли Сийярто обговорював це питання з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим. 30 серпня Сийярто повідомив, що з «Газпромом» досягнуто домовленості про постачання газу, яка почне діяти з жовтня.

Угорщина покриває свої потреби в газі, в основному, за рахунок Росії, і досі отримувала паливо по трубопроводу через територію України. Новий договір передбачає постачання газу в обхід України, що вже викликало невдоволення уряду в Києві.

«Вважаємо це виключно політичним, економічно необґрунтованим рішенням, прийнятим на догоду Кремля і на шкоду національним інтересам України і українсько-угорським відносинам, не відповідає принципам Договору про основи добросусідства та співробітництва між Україною і Угорською Республікою від 6 грудня 1991 року», – наголошується в заяві українського МЗС від 27 вересня.

Подробиці теми розповіла керівник з питань взаємодії з держорганами і міжнародними організаціями «Оператора ГТС» України Ольга Белькова в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Ціна на газ в Європі зазвичай формується за рахунок двох факторів. По-перше, згідно з тими контрактами, які існують на ринку. Наприклад, з тим же «Газпромом», який має приблизно 50% всього ринку Європі. Головним конкурентом компанії в цьому відношенні є Норвегія, а також постачальники газу з Катару та Алжиру. Зазвичай всі ці контракти укладаються або через прямі угоди, або відразу на спотовому ринку. В останнє десятиліття компанії намагаються знизити вплив довгострокових контрактів на ринок. Адже зазвичай вони часто йдуть з якимись додатковими політичними умовами. Наприклад, як це було між Україною і Росією за часів, коли країна безпосередньо купувала у неї газ. Приблизно те ж саме було і з іншими країнами. Тому зараз ринок намагається перейти на торгівлю на спотовому ринку газу», – сказав експерт.

Спеціаліст помітила, що зараз Росія буквально шантажує Європу питаннями газу. Той же «Газпром» просто тисне на ЄС для того, щоб сертифікувати новий газопровід «Північний потік-2».

«Причина в тому, що зараз виробники газу. Зокрема, «Газпром». Просто використовують поточну кон’юнктуру на ринку Європи й своїми власними зусиллями підсилюють на ринку паніку, роблячи дефіцит газу. Якщо в минулі періоди перед зимою Європа, навпаки, наповнювала свої сховища газом, то зараз вона змушена відбирати останнім для того, щоб забезпечити себе ресурсом. Ринок і експерти бачать, що швидше за все при такій ситуації Європі просто не вистачить газу взимку. При цьому в Кремлі маніпулюють ситуацією і кажуть, що можуть збільшити поставки газу лише в разі позитивного вердикту про сертифікацію свого нового газопроводу «Північний потік-2». І такі заяви Росії звичайно говорять про політичний і економічний тиск на Європу, яку фактично шантажують питаннями газу», – вважає вона.

Нагадаємо, що ряд регіонів України б’є на сполох через відсутність газу: деякі області оголосили надзвичайну ситуацію через відсутність газу для опалення комунальних та бюджетних установ. Про це йдеться в прес-службі різних ОДА.

Зокрема, прес-служба Закарпатської ОДА за підсумками позапланового засідання регіональної комісії з питань ТЕБ ​​та НС 11 жовтня інформує про рішення визнати ситуацію, що склалася у зв’язку з відсутністю поставок природного газу бюджетним установам на осінньо-зимовий період 2021/2022 років, надзвичайною і класифікувати її як надзвичайну ситуацію техногенного характеру державного рівня.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу