«Ціна «Більшовика» у процесі торгів зросла на 40%» — заступник голови ФДМУ

Поділитися:

У Фонді державного майна України (ФДМ) вважають, що Перший київський машинобудівний завод («Більшовик») продано на аукціоні за ринковою ціною. Про це повідомив заступник глави ФДМ Денис Кудін.

Він уточнив, що вартість 1 гектара землі під приватизованим заводом склала 2,35 млн доларів (відповідно, 2 млрд грн за всі 33 гектари «Більшовика»). Кудін заявив, що «це в 10-20 разів більше, ніж на аналогічних торгах у минулому». За словами чиновника, раніше оцінку «Більшовика» проводила міжнародна аудиторська компанія KPMG.

«Це була справді прозора приватизація, з погляду її організації та проведення. Не було дискримінації учасників. Кампанія взаємодії з усіма потенційними інвесторами була проактивна і відкрита. Актив був ризиковим, але ризики виникли на початок приватизації. А найголовніше, вона відбулася після багатьох років та невдалих спроб», — сказав він.

Конкурс із приватизації заводу «Більшовик» відбувся 27 жовтня. Об’єкт за 1,429 млрд грн було придбано консорціумом покупців — компаніями A Development Олексія Баранова та UDP — Василя Хмельницького та Андрія Іванова.

Заступник глави Фонду держмайна в ефірі телеканалу «Перший Діловий» зазначив, що аукціон було проведено прозоро, оскільки держава залучила професійного радника. Крім того, усі охочі могли спостерігати за торгами онлайн. Також він наголосив, що усі компанії, які хотіли взяти участь в аукціоні — мали таку можливість.

«Фонд держмайна, зі свого боку, проводив аукціон онлайн, в прямому ефірі, і кожен бажаючий міг спостерігати за тим, що відбувалося прямо через «YouTube». Ми точно знаємо три речі: перше — не було жодної компанії, яка б хотіла взяти участь в аукціоні, і була  не допущена Фондом держмайна, друге — ми точно знаємо, що сучасне законодавство, згідно з яким проводяться аукціони є якісним, зловживання неможливі, і третє — для продажу «Більшовика» держава залучила професійного радника», — зазначив він.

Нагадаємо, після численних заяв у експертному середовищі, стосовно дотримання конкуренції під час продажу столичного заводу «Більшовик»‎ Антимонопольний комітет (АМКУ) все ж таки почав перевірки.

У свою чергу представник президента України у Конституційному суді заявив, що Фонд державного майна у процесі підготовки до приватизації заводу «Більшовик» у Києві допустив певні недоліки.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу