«Тільки на УЗ ми знайшли втрат на 86 млрд гривень» — глава Держаудитслужби

Поділитися:

У Державній аудиторській службі повідомили, що за минулий рік в ході інспекцій виявили порушення, що призвели до втрати фінансових і матеріальних ресурсів, на 154,4 млрд грн. В результаті аудитів виявили на 27,1 млрд неефективних управлінських дій, що призвели до недоотримання доходів і потенційних порушень. Також відомство в ході моніторингу закупівель виявило порушень законодавства на 148,7 млрд.

Найбільший збиток нанесла НАК «Нафтогаз» — 75,5 млрд грн (а найбільше порушень було виявлено на 176,2 млрд). Збитки виникли в результаті порушень в сфері закупівель і капітальних інвестицій без фінплану, заниження дивідендів через нарахування резерву сумнівних боргів і заниження доходів і дивідендів за 2018 рік шляхом непідписання актів реалізації газу в 2016-2018 роках.

«Укрзалізниця» і 24 її філії завдали Україні 372 млн грн збитків (всього порушень знайшли на 11,8 млрд). Причинами таких збитків стало те, що компанія не вжила заходів щодо стягнення з постачальників штрафних санкцій за недопоставку дизпалива, філія «Центр забезпечення виробництва» безпідставно повернула постачальникам дизпаливо. Крім того, у приватних суб’єктів господарювання було куплено дизпаливо за завищеними цінами.

Збитки від Державної митної служби і 10 територіальних митниць склали 259 млн грн (порушень знайшли на 6 млрд). Збитки виникли через те, що митниці не дотримувалися термінів зарахування платежів до держбюджету, порушувалося законодавство про використання і зберігання держмайна і майна, отриманого на зберігання і оформлення митними органами. Також серед причин багатомільйонних збитків — завищення витрат на виплату зарплати в частині надбавок і премій.

Подробиці теми розповів глава Держаудитслужби Геннадій Пліс в ефірі телеканалу «‎Перший Діловий».

«Результати нашої перевірки долучені до кримінальних справ і там є обмеження щодо розголошення інформації, вона є конфіденційною. Але в загальному, це 75 млрд втрат, і це більше 200 млрд порушень — це тільки на «‎Нафтогазі», а є ще «‎Укртрансгаз» — там 193 млн втрат і так само десь біля 200 млрд порушень. Мені прикро, що нам дали перевірити виключно «‎Нафтогаз» і «‎Укртрансгаз», і виключно за обмежений період. Нас просто не допускають», — розповів глава Держаудитслужби.

На думку глави Держаудитслужби, є прибуткові підприємства, які повинні сплачувати близько 90% прибутку, а є збиткові підприємства, втрати яких держава не зобов’язана перекривати своїми дивідендами. Експерт вважає, що таким чином у «‎Нафтогазу» не буде жодної мотивації покращувати роботу таких організацій.

«На сьогодні є речі, які не пов’язані з законодавством. Наприклад, було прийняте рішення керівництвом «‎Нафтогазу», щоб дивіденди сплачувати солідарно. Тобто беруть прибуток однієї дочірньої структури, перекривають збитком іншої дочірньої структури і таким чином виходять в нуль і до держави ніяких дивідендів не надходить. Керівництво «‎Нафтогазу» прекрасно розуміло, що все це призведе до ненадходження коштів до державного бюджету, але в них є свої контракти, свої зобов’язання, і вони в законний спосіб намагаються вирішити цю проблему, безпосередньо для організації, якою вони керують», — пояснив експерт.

Нагадаємо, 16 вересня відбудеться перше засідання Антикризового штабу з відновлення сталого функціонування «‎Укрзалізниці»‎. Його очолить міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Раніше у Тимчасовій слідчій комісії (ТСК) розповіли подробиці з приводу стану державної компанії «Укрзалізниця». Про це повідомляють джерела з Верховної Ради України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу