ТЕЦ і водоканалам пропонують реструктуризацію боргів

Поділитися:

У Верховній Раді був зареєстрований законопроект, який передбачає реструктуризацію боргів для теплопостачальних і теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання та водовідведення.

Законопроект під №3508 вже підтримав Мінрегіон.

Як передбачено в майбутньому законі, реструктуризація передбачає перенесення заборгованості в період з 2016 до 2020 року, а також надання реструктуризації та списання штрафних санкцій підприємствам тепло-, водопостачання і водовідведення. Передбачається, що реструктуризація може бути розтягнута терміном на 5 років. Також Раді пропонують встановити мораторій на нарахування і стягнення енергопостачальник і постачальниками природного газу неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, відсотків річних на заборгованість за енергоносії, спожиті підприємствами тепло-, водопостачання і водовідведення для надання послуг населенню, що утворилася після 01.05.2020 р .

Окремим пунктом в документі позначені території Луганської та Донецької областей. Там на період проведення АТО і ООС пропонується уточнити саму процедуру реструктуризації.

Згідно з документом, необхідно створити законні підстави для компенсації з держбюджету різниці в тарифах, яка виникла з вини місцевої влади або НКРЕП.

Відомо, що в 2016 році був прийнятий закон, який передбачав зняття арештів і припинення виконавчого провадження щодо учасників процедури врегулювання заборгованості, а також поетапне зниження рівня кредиторської заборгованості за спожиті енергоносії шляхом реструктуризації. А Мінрегіон мав створити спеціальний реєстр таких боржників. Але за статистикою Мінрегіону, той же «Нафтогаз України» почав укладати договори про реструктуризацію тільки через 6 місяців, вимагаючи при цьому додаткових гарантій оплати боргів. Це призвело до неможливості списань штрафів та інших санкцій.
Тим часом, за станом на 1 січня 2020 року загальний борг теплопостачальних і теплогенеруючих організацій перед «Нафтогазом» склав понад 38 млрд. грн., З яких понад 9 млрд. грн – пені і штрафи.
У 2016 році борг обчислювався сумою в 19 млрд. грн. Саме цю суму за законом реструктуризувати неможливо.

Як відомо, включення штрафів, пені, неустойки до тарифів заборонено Законом України «Про природні монополії». Відповідно такі нарахування з боку газопостачальника не мають джерел відшкодування.

Як повідомлялося раніше, НАК Нафтогаз України знижує тариф на газ для населення: за період весни оптова ціна на блакитне паливо впала на 21%

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу