«Термін окупності одного енергоблоку становить 20 років, тому інвестори не поспішають вкладати гроші» — експерт

Поділитися:

НАЕК «Енергоатом» та американська компанія Westinghouse підписали меморандум про початок будівництва нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС.

Це відбулося на Міжнародній конференції «Атомні можливості для розвитку України». При будівництві буде використано нову американську технологію енергоблоків АР1000.

«Наші надії, що це буде в 2027 році», — сказав глава компанії «Енергоатом» Петро Котін.

Таким чином було підписано дві угоди: на послуги з розробки проекту будівництва реактора на Хмельницькій АЕС та закупівлю тренажера, завдяки якому буде освоєно нову технологію.

За словами Котіна, потужність енергоблоків складе 1100 МВт, вартість одного енергоблока — 5 млрд доларів. У компанії також повідомили, що фінансування відбудеться завдяки кредиту американського банку US Eximbank.

«На сьогодні вже погоджена попередня сума фінансування, яка є достатньою для фінансування двох енергоблоків в Україні, але це тривала процедура, яка потребує кількох стадій», — сказав Котін.

Він також повідомив, що будівництво одного енергоблоку в мультиплікаційному ефекті дасть економіці країні 12 млрд дол. Збільшення ВВП країни за період експлуатації — 25 млрд доларів, а чистий дохід за час експлуатації становитиме 8 млрд дол.

Крім того, за словами Котіна, під час будівництва одного енергоблоку буде створено 8 тисяч нових робочих місць, а під час життєвого циклу — 50 тисяч робочих місць.

Подробиці теми розповіла член колегії Державної інспекції ядерного регулювання Ольга Кошарна в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Практика показує, що такі капіталовкладення на стадії будівництва для великих блоків окупаються дуже повільно, це до 20 років треба, чи треба якісь особливі умови. Тому в європейських країнах важко будувати великі блоки. Ці розраховані цифри — це все, звичайно, добре для дисертації, а на практиці це все по-іншому», — зазначила експерт.

За словами члена колегії Державної інспекції ядерного регулювання, попри європейський «зелений» курс, ЄС дуже толерантний і надає право кожній країні самостійно обирати власний енергомікс. Тому, на думку експерта, це не стане перепоною інтеграції української енергетики в європейську.

«Немає жодних політичних заборон для розвитку ядерної енергетики та у сусідніх країнах, які в Асоціації з ЄС. Це дійсно залежить від ситуації всередині країни з енергоресурсами», — підкреслила вона.

Нагадаємо, угод між «Енергоатомом» та «Westinghouse» одразу дві. Перша безпосередньо стосується будівництва нових енергоблоків, проектування чим займеться американська компанія. Другий документ — це придбання тренажерів, щоб підготувати фахівців ще до здачі енергооб’єктів у експлуатацію

Також ми писали про те, що компанія «Енергоатом» замовила у Чехії обладнання, а саме системи управління резервних дизель-генераторів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу