Тепловикам бракує газу

Поділитися:

В Асоціації «Укртеплокомуненерго» повідомляють про дефіцит «блакитного палива» за фіксованими цінами на виробництво теплової енергії. Також там закликають Кабінет міністрів підвищити обсяг для закупівлі газу.

«З початку опалювального сезону підприємства ТКЕ зіштовхнулися з проблемою дефіциту обсягів газу за «фіксованими цінами», визначеними в договорі «Нафтогаз Трейдинг» — 7420 грн (Обсяг 1) і 16390 грн (Обсяг 3) за 1000 куб.м», – йдеться в повідомленні Асоціації.

Як пояснюють, причиною нестачі обсягів стало те, що «Нафтогаз Трейдинг» визначав їх самостійно. Це було середньоарифметичне значення споживання палива підприємствами теплокомуненерго за останні три роки. А постачальник газу взагалі не врахував особливості проходження попередніх опалювальних сезонів – їх тривалість, температурні показники, прогноз погоди на час опалювального сезону.

Зазначається, що ця свідома легковажність газопостачальника призведе до того, що теплопостачальникам доведеться докуповувати паливо за ринковою ціною (Обсяг 2). На наступний місяць воно обійдеться у 36 424,91 гривень за тисячу кубометрів з ПДВ та послугою транспортування газу.

Це може поглибити кризу в галузі, на тлі чого підприємствам ТКЕ доведеться підвищувати тарифи чи переводити роботу котелень і тепломереж у режим так званої «технологічної броні» задля можливості збереження рівня роботоспроможності внутрішньобудинкових систем теплопостачання, наголошують в Асоціації.

«Брак необхідних обсягів газу у поєднанні з іншими неринковими умовами договору вже найближчим часом призведуть до чергової хвилі газового тиску на ТКЕ — накопичення боргів і колосальних штрафних санкцій», – наголошують «Укртеплокомуненерго».

Нагадаємо, що на Банковій запевняють, що в Україні достатньо газу для опалювального сезону.

Також ми писали, що раніше в Операторі ГТС розповіли про готовність до опалювального сезону.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу