Тарифи на газ зросли більш, ніж на 200%

Поділитися:

У серпні перестали діяти гарантовані урядом публічні спеціальні зобов’язання (ПСЗ). Тому тепер ціни на газ для населення безперервно ростуть. Фахівці Нафтогазу називають причиною цього подорожчання ринкові механізми. Однак, інші учасники ринку вважають винуватцем сам НАК “Нафтогаз”, який фактично використовував введення вільного ринку для реалізації власної монополії.

Відомо, що експерти прогнозують зростання комунальних тарифів вже до 1 січня.

Так, у понеділок Газопостачальна компанія (ДК) Нафтогаз України оприлюднила ціну на газ для населення на листопад – 6,33 грн за 1 куб м (з ПДВ). Слід зазначити, що вартість листопадового газу на 34,7% вище, ніж була в жовтні. У компанії пояснюють це подорожчання впливом ринкових механізмів – зростанням попиту на газ в опалювальний сезон і обіцяють, що це подорожчання не останнє.

“У порівнянні з жовтнем ціни виросли. Причина проста – сезонність цін на газ. Чим ближче до зими, тим вище попит на газ і вище ціни. На щастя, в цьому році сховища газу в Україні заповнені більш ніж на 90%, тому ціни будуть рости повільніше, ніж зазвичай “, – сказано повідомленні компанії.

Завдяки маніпуляціям монополіста ціни на газ безперервно ростуть з серпня, і з моменту лібералізації ринку газу для населення подорожчання блакитного палива склало 205% – з 2,88 грн / куб м в липні до 8,80 грн / куб м в листопаді.

Нагадаємо, що в НАК «Нафтогаз України» активно приймають заявки від громадян нашої країни, які в постачальниках газу в свої квартири хочуть бачити саме цю компанію. Тим часом українці при заявках часто неправильно оформляють документи.

Про це 28 жовтня інформували в компанії «Нафтогаз» і раніше на VI Українському газовому форумі «Східно-європейський газовий партнерство».

Раніше повідомлялося, що У НАК «Нафтогаз» України висунули ідею випустити нові облігації і за рахунок цього викупити старі свої єврооблігації, які раніше були виставлені на продаж з погашенням до 2022 року. Йдеться про суму в 335 млн доларів, як повідомляє прес-служба компанії.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу