Тарифи на газ будуть змінюватися щомісяця

Поділитися:

У суботу, 1 серпня, на полях України офіційно запрацює відкритий ринок газу, який буде регулювати цінову політику на так зване блакитне паливо. В рамках реформи громадяни зможуть самостійно вибрати для себе оператора газу, проте ряд українських експертів бачить в ситуації очевидні мінуси для українців.

На думку фахівців, новий відкритий ринок газу обіцяє українцям нестабільну ситуацію з тарифами, так як в перспективі ціна на газ буде змінюватися в своїх значних щомісячно.

Важливо сказати, що в основі формування вартості газу буде закладена середня собівартість ресурсу на нідерландському газовому хабі TTF за підсумками минулого місяця. Також в ціну увійдуть додаткові націнки за послуги компаній, а також ПДВ.

“Нічого спільного з ринком дана методика визначення цін на газ не має. Ринкова ціна повинна формуватися, виходячи зі співвідношення попиту і пропозиції в Україні, а не десь там, в далеких Нідерландах“, – говорять фахівці.

Іншими словами, держава буде повністю залежати відносно тарифу на газ від іноземного ринку, а не від хвилювань і потреб вітчизняних споживачів.

Нагадаємо, що з 1 липня скасовується ПСО – фіксована ціна на газ, яка штучно стримувала постановами Кабінету міністрів, і яка буде формуватися ринком.

У зв’язку з цим, в українців з’являється можливість вибору постачальника. Їх, в найближчий опалювальний сезон буде 5-7, в числітаких НАК «Нафтогаз», Регіональна газова компанія, ETG та інші.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу