Тарифи на електроенергію можуть вирости вдвічі

Поділитися:

Аналітичний центр DiXi Group опублікував на сайті звіт, згідно з яким фахівці розрахували декілька сценаріїв подорожчання електроенергії для населення в Україні.

Відомо, що за першим сценарієм, “Частковим”, тариф у розмірі 1,68 грн за кВт-год для населення буде поширюватися на спожитий обсяг до 500 кВт-год на місяць, тоді як обсяг понад 500 кВт-год на місяць буде оплачуватися за ринковою ціною.

Інший – «Повний» сценарій передбачає перехід на ринкове ціноутворення для всіх категорій споживачів, незалежно від обсягів споживання.

Крім того, по проведеній експертами оцінці, при введенні конкурентного ціноутворення для домогосподарств ціни на електроенергію (з ПДВ) в середньому складуть 3,27 грн за кВт-год для споживачів ОЕС України і 3,50 грн за кВт-год для споживачів Бурштинського енергоострова.

Отже, є підстави очікувати, що середні ціни на електроенергію для основної частини українців будуть близькі до нинішньої ціни для непобутових споживачів 2-го класу напруги – 3,40 грн за кВт-год (з ПДВ).

Слід зазначити, що середній місячний платіж за електроенергію для побутових споживачів, за оціночними прогнозами, виросте в такий спосіб: за сценарієм I для споживачів без електроопалення – на 5%, з електрообігрівом в опалювальний період – на 50%. За сценарієм II – зростання очікується майже вдвічі.

Нагадаємо, що аналітики повідомляють про два можливі сценарії підвищення тарифів на електроенергію, які очікуються з 1 липня. Один з них передбачає подорожчання на 50%, другий – майже вдвічі.

Раніше повідомлялося, що державні вугільні підприємства за період 2019-2020 років заборгували держпідприємству «Регіональні електричні мережі» 186,4 млн грн.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ