«Такої кризи з неплатежами в Україні не було вже 10 років», – експерт

Поділитися:

Судячи з тенденції, що склалася, навіть без оголошення другого локдауну з українського бюджету до кінця року не буде профінансовано витрати більш ніж на 50 мільярдів гривень (не менше 5% витрат бюджету).

Брак грошей в бюджеті — головна проблема уряду в кінці кожного року і ключова тема для фінансового ринку на цьому тижні. Минулої середи колишній радник Офісу Президента Ігор Уманський повідомив, що дефіцит держбюджету за підсумками 2020 року досягне 100 млрд грн. Експерти видали ще більш похмурий прогноз — 130 млрд грн.

А вже в цей понеділок пролунала заява про те, що видаткова частина держбюджету хронічно не виконується, і єдиний казначейський рахунок (ЄКР) Кабміну знаходиться на картотеці. Тобто, там накопичилася черга з платежів, які чиновники проводять із затримкою.

На цьому тлі 24 листопада президент Володимир Зеленський пообіцяв списати податкові борги приватним особам (до 3060 грн), а малому бізнесу на час дії карантинних обмежень — скасувати всі податки (ЄСВ в тому числі) і виплатити компенсації в розмірі 8 тис. грн.

Попередньо було заявлено, що за 8 тис. грн отримає близько 1 млн фізосіб-підприємців (ФОП, ФЛП — рос.) та їх працівників. Це означає, що уряду додатково буде потрібно не менше 8 млрд грн. На додаток до тієї картотеки, яка вже є на єдиному казначейському рахунку. Причому в умовах скорочення надходжень до скарбниці.

Андрій Золотухін, керуючий директор Ozon Capital, говорить про ситуацію так:

«Те, що зараз відбувається з бюджетом, казначейським рахунком, платежами та неплатежами — такого не було вже років 10. У нас бюджетна криза, при цьому не так багато важелів і способів, що з цим робити».

Дійсно, борги ростуть. Основне джерело фінансування дефіциту бюджету — воно був з боргового фінансування. Україна не дуже виділяється на тлі решти Європи та світу. Ми навіть з точки зору боргів до ВВП виглядаємо досить привабливо. У нас трохи більше ніж 60% боргу стосовно ВВП — це цілком нормально.

Тим часом є явні проблеми з міжнародними партнерами. В першу чергу немає грошей від МВФ, від Світового банку тощо.

«Ситуація з КСУ поставила на ручне гальмо відносини з МВФ», — говорить експерт.

На думку Андрія Золотухіна, є запасні шляхи, але вони набагато дорожче. Один з них — продаж ОВДП, якими можна профінансувати «дірку» в бюджеті. Але це ще одне порушення договору з МВФ.

Головна ідея така: гроші залучити можна, але це будуть дорогі гроші. За словами експерта, це запасний варіант. На цей момент під загрозою програма «Велике будівництво».

Сьогодні у Кабміну немає вибору — є прописаний шлях. На зараз грошей не вистачає навіть на захищені статті — це зарплати, пенсії тощо. Мінфін активно працює, в ВРУ створена закрита робоча група, щоб швидко прийняти та вирішити закони. Але ми втратили півтора місяця на цьому всому. Якби все йшло за планом, то цього не було б. Зараз домовитися з МВФ — це дуже складне завдання.

Більше інформації від експерта прозвучало в ефірі «Першого Ділового» телеканалу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу