«Свого часу Нацбанк заблокував ідею про перетворення «Укрпошти» на поштовий банк», – експерт

Поділитися:

«Укрпошта» досягла домовленості щодо купівлі банку «Альпарі банк» за 260 млн грн. Про це повідомляють ЗМІ з посиланням на джерела в Кабміні та Укрпошті.

Видання зазначає, що Кабінет Міністрів та Міністерство інфраструктури, власник Укрпошти, погодили угоду.

Тепер згоду на купівлю має надати Національний банк, нині Укрпошта готує пакет документів.

«Альпарі банк» володіє мінімальним із дозволеного статутним капіталом у 200 млн грн. За ІІІ квартали 2021 року банк мав 44,6 млн грн зобов’язань, 1,3 млн податкового боргу та 8,3 млн грн збитків. Альпарі – один із найзбитковіших в Україні за ІІІ квартали. Банк має лише одне відділення.

Головою наглядової ради банку є третій президент Віктор Ющенко. Також серед членів наглядової ради – колишній міністр фінансів Сергій Терьохін. Керівник самого банку – Ігор Францкевич, ексголова Райффайзенбанку та Індекс-Банку.

Офіційний власник банку з лютого 2016 року – громадянин ОАЕ та України Бахтарі Хедаятоллах.

Подробиці теми розповів український експерт Олександр Наконечний в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Хоч це питання з боку Антимонопольного комітету України (АМКУ) мало бути розглянуте ще 19 січня, але на цей час у відкритих джерелах відсутня інформація про те, чи є якийсь попередній висновок щодо цього. Якщо він уже є, то хочу звернути увагу на те, що це лише попередній висновок і він не виключатиме обов’язковості прийняття рішення «по суті», яке може бути як позитивним, так і негативним», — сказав він.

При цьому варто сказати, що загалом українські фахівці оцінювали ідею про купівлю, і перетворення банку на поштовий – небезпечну та ризиковану. Тож у чому полягали головні ризики так званого «поштового банку»?

«З самого початку йшлося про те, щоб фактично «Укрпошта» отримала функції банку і для цього потрібні були певні законодавчі зміни. Але оскільки Національний банк України виступив категорично проти, нині ця ідея вже не розглядається. Наразі розглядається питання щодо купівлі «Укрпоштою» повноцінного банку. При цьому в НБУ говорили, що згідно зі стратегією розвитку фінансових послуг в Україні, яка передбачена до 2025 року, кількість банків з державною частиною власності мала скоротитися до 25%. Нині таких банків близько 55%. Чи зараз реальний цей ризик і чи буде «Укрпошта» зв’язуватися з цим ризиком – питання дискусії. Наступний ризик, про який говорив Нацбанк, це те, що регулятор, по суті, не зможе контролювати «Укрпошту», оскільки вона не буде тим повноцінним банком, як передбачає закон. Проте зараз цей момент вже змінився і розглядається питання щодо придбання окремого банку, і в цій ситуації НБУ вже зможе контролювати його дії. Таким чином – це буде такий самий гравець, який існуватиме на тих же умовах, що й інші банки. Усі вимоги, які мають виконувати інші українські банки, стосуватимуться і цієї установи», – сказав фахівець.

Нагадаємо, що «Укрпошта» має намір придбати Альпарі Банк. Сума угоди, яку попередньо називають у ЗМІ, становить близько 260 мільйонів гривень.

Вже на сьогодні, 19 січня, Антимонопольний комітет України запланував засідання, під час якого будуть розглянуті питання щодо надання дозволу поштовому оператору на купівлю банку.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу