За інформацією Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, індекс цін на продовольчі товари у березні підвищився на 2,1% порівняно з лютим – до 118,5 пункту. Зазначається, що індикатор збільшується вже десятий місяць поспіль, досягши максимуму із червня 2014-го.
Відомо, що зростання обумовлене значним підвищенням індексів цін на рослинні олії, м’ясо та молочну продукцію, тоді як індекси цін на зернові та цукор зменшилися. Індекс цін на зернові у березні становив 123,6 пункту, що на 1,7% нижче за показник у лютому.
Індекс цін на цукор – 96,2 пункту (на 4% нижче значення у лютому). Це перше зниження після двох місяців зростання.
Індекс цін на олію збільшився на 11,8 пункту (+ 8%), до 159,2 пункту, що є найвищим рівнем з червня 2011-го.
Водночас, індекс цін на молочну продукцію збільшився на 3,9%, до 117,4 пункту. Зростання триває десятий місяць поспіль, значення – на 16% вище, ніж минулого року.
Індекс цін на м’ясо – 98,9 пункту, на 2,3% вище рівня лютого. Зростання триває шостий місяць. Котирування цін на м’ясо птиці та свинину збільшилися під впливом активного імпорту з боку азіатських країн, зокрема, Китаю.
Нагадаємо, у Національному банку озвучили причини стрімкого здорожчання продуктів харчування у лютому цього року. Як зазначає регулятор, у середньому цін на продукти харчування зросли на 7,2% у річному вимірі. Найбільш значним фактором здорожчання продуктів став «низький минулорічний урожай в Україні та світі». Також на ціни вплинули збільшені витрати на виробництво та скорочення виробництва низки підприємств на тлі пандемії.
Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, споживча інфляція становила 2,3% з початку року.