Світова галузь IT зацікавилася українською атомною енергетикою

Поділитися:

Українська атомна енергетика зацікавила світовий IT-сектор. Про це розповіли у випуску новин “Першого Ділового” телеканалу.

Відомо, що за останні місяці Мінціфри і «Енергоатом» підписали з інвесторами вже чотири меморандуму на будівництво дата-центрів. А саме – угода зі світовим ТехноГігант Microsoft, Український Н2 і Techiia і міжнародної майнінговой компанією Бітфурі. Так, загальний обсяг заявлених інвестицій – 2,2 млрд доларів.

Слід зазначити, що на практиці плани з будівництва дата-центрів можуть виявитися масштабною PR-акцією влади, яка намагається відвернути увагу від кризи в енергетичній галузі. Адже чіткі суми інвестицій і їх терміни насправді поки не визначені, а підписані угоди більше схожі на декларації про наміри, ніж на бізнес-план по освоєнню потужностей «Енергоатому».

Так, наприклад, Мінціфри заявляє про плани Майкрософт по розгортанню в Україні двох дата-центрів і навіть озвучує цифри інвестицій в 500 млн доларів, але сама корпорація вважає за краще мовчати про такі інвестиції, а в прес-релізі невиразно пише всього лише про плани розглянути можливість співробітництва.

Що стосується іншого інвестора – майнінговой компанії Bitfury, то вона заявляє про плани побудувати біля АЕС дата-центри потужністю споживання до 2 ГВт. Компанія є великим Майнер криптовалюта і розробником в сфері блокчейн. Дата центр фірма побудує в місті Вараш, біля Рівненської Атомної електростанції.

Однак експерти ставлять під сумнів економічну доцільність створення центру.

Нагадаємо, що глава Міністерства цифрової трансформації заявив, що відомство вже напрацьовує проекти для залучення інвестицій в Україну.

«Мінцифри готує проекти для залучення інвестицій в Україну. Інвестиційний потенціал України оцінюється в 63 млрд дол. Команда Мінцифри готує проекти і зміни, спрямовані на залучення інвестицій і сприятливий бізнес-клімат – Дія City, е-Резидентство », – зазначив міністр.

Раніше повідомлялося, що Міністерство енергетики отримало фінансовий план на 2021 рік у НАЕК «Енергоатом». Відомо, що план передбачає скасування спеціально покладених на компанію обов’язків (ПСО) з продажу електроенергії для потреб населення.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ